Vastgoedplatform

Berekeningsmodules - Gepost op dinsdag, september 22, 2009 11:31 - 3 Reacties

Btw in de bouw? Zoek het op het internet

22
sep2009

Ann Wenes, senior manager btw bij de afdeling tax & legal services van Deloitte Fiduciaire in Hasselt, heeft een handig instrument ontwikkeld om het juiste btw-tarief in de bouw en vastgoed te vinden. En bovendien, het is gratis.

De hele btw-wetgeving rond de bouw en vastgoedactiviteiten was al behoorlijk complex. De federale regering heeft in het kader van het herstelplan in het voorjaar nog een reeks bijkomende btw-maatregelen genomen. “Dat maakte de zaak nóg ingewikkelder”, zegt Wenes. “Heel wat aannemers, vastgoedmensen en andere spelers in de bouwsector riskeerden daardoor het verkeerde tarief aan te rekenen. Dat kan bij latere controles leiden tot boetes, nalatigheidsintresten. We zijn gaan zoeken naar een gebruiksvriendelijk instrument om door de bomen het bos te zien.”

Samen met een aantal collega’s heeft Wenes daarom een btw-tarievenindicator ontwikkeld. Die steunt op een beslissingsboom, waarbij op concrete vragen enkel met ja of nee moet geantwoord worden.
Indicatie

“Het resultaat is een indicatie van het juiste tarief”, zegt Wenes. “Een indicatie, want over de juiste interpretatie van woorden en de kleine lettertjes kan vaak discussie bestaan. Bovendien weten we niet welke verrassingen de wetgever nog in petto kan hebben.” De btw-tarievenindicator wordt gratis ter beschikking gesteld via het internet. Met het instrument mikt Deloitte Ficuciaire vooral op de bouwkmo’s en vastgoedmakelaars. “Maar uiteraard kunnen ook hun klanten de tool gebruiken om te kijken of ze recht hebben op een verlaagd tarief”, aldus Wenes. “De btw maakt immers een belangrijk deel uit van het totale investeringsbedrag. Het instrument wordt ook aangepast aan de veranderende wetgeving.

www.kmokompas.be/btwtool

Bron: Het Belang van Limburg3 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Timothy
apr 19, 2010 17:33

bestaat deze tool nog? de link werkt niet…

admin
apr 20, 2010 9:19

Deze tool kan u hier terug vinden: http://www.barometrepme.be/btwtool/

julius leten
okt 7, 2012 11:53

Beste
Graag had ik de BTW geweten op het plaatsen van centrale verwarming in een chalet(mazout) op een camping,

Dank u

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld