Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, december 9, 2010 13:49 - 1 Reactie

Gas wordt winnaar in strijd duurzame energie

09
dec2010

Er wordt bij alternatieve energiebronnen vooral gesproken over zonnekracht en windenergie, maar wellicht zal gas, ondanks zijn fossiele herkomst, de winnaar worden van de strijd tussen de duurzame energie-producenten. Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau Kachan. Er wordt aan toegevoegd dat olieconcerns op die trends zullen inspelen en gasproducenten zullen proberen in te lijven. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de recente overname van het gasbedrijf Atlas Energy voor een bedrag van 3,2 miljard dollar door het olieconcern Chevron. Vorig jaar werd gasproducent XTO Energy voor een bedrag van 25 miljard dollar overgenomen door ExxonMobil.

“Gas stoot veel minder broeikasgassen uit dan bijvoorbeeld steenkool en zal volgens Kachan in de Verenigde Staten snel en grotere rol spelen in het energiebeleid en duurzaam ondernemerschap,” aldus het online magazine Venture Beat. “In de Verenigde Staten lijkt het tijdperk van de steenkool definitief ten einde te lopen. Uit onderzoek van het adviesbureau Black & Veatch blijkt dat het aandeel van de steenkool in de energiesector de volgende kwarteeuw zal halveren. Daarbij wordt opgemerkt dat bedrijven er de voorkeur zullen aan geven om hun oude steenkool-infrastructuur uit dienst te nemen in plaats van de kosten voor de nieuwe Amerikaanse normen voor luchtkwaliteit, die in het midden van dit decennium zullen worden ingevoerd, te dragen.”

Die capaciteit zal in grote mate worden opgevangen door gas, dat zijn Amerikaans marktaandeel gevoelig zou uitbreiden. Volgend jaar vertegenwoordigt gas ongeveer 21 procent van het Amerikaanse energieverbruik, maar over een kwarteeuw zou dat opgelopen zijn tot 40 procent. Het adviesbureau Ernst & Young stipt aan dat de goedkope gasprijzen op de Amerikaanse markt het voor duurzame energieprojecten moeilijker zullen maken om de nodige investeringen aan te trekken. Er wordt aan toegevoegd dat gas ook kan terugvallen op een bestaande infrastructuur en nog voor honderden jaren reserve-voorraden heeft. Bovendien zouden technologieën rond synthetisch gas uit hernieuwbare bronnen een belangrijke bedreiging kunnen worden voor de andere duurzame energie-sectoren.

Bron: Express.be1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Hendrik Nelde
jan 24, 2011 15:32

De laatste zin van dit artikel is heel juist: “Bovendien zouden technologieën rond synthetisch gas uit hernieuwbare bronnen een belangrijke bedreiging kunnen worden voor de andere duurzame energie-sectoren”. Bedreiging zou ik dit niet noemen, vergisting en vergassing zijn natuurlijk processen die onder gecontrolleerde omstandigheden perfecte CO2 neutraliteit kunnen nastreven. Houtvergassing bijvoorbeeld heeft een mooi potentieel voor decentrale micro- bio- WKK in petto! HN

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld