Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, september 15, 2009 16:36 - Geen reacties

Erfgoed bewonen is niet langer vrijblijvend

15
sep2009

U woont in een woning met patrimoniumwaarde? Misschien staat die op een inventaris waar juridische consequenties aan vasthangen.

Sinds gisteren is de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed niet dezelfde meer. De lijst is sinds juni online en telt 72.000 items.

Van die items zijn er sinds gisteren 66.000 ‘vastgesteld’ en gekoppeld aan juridische consequenties. De filosofie daarvan is om de erfgoedwaarde zoveel mogelijk te vrijwaren.

De 66.000 gebouwen zijn verspreid over heel Vlaanderen. Met hun voorkomen op de lijst doet het selectiecomité impliciet de uitspraak: dit gebouw heeft patrimoniumwaarde.

Daar zijn verschillende redenen voor. Het kan zijn voor zijn historische of volkskundige waarde, omdat er een groot kunstenaar woonde, of omdat het door een belangrijke architect is ontworpen. Er staat een hele waaier van gebouwen op: ontzettend veel boerderijen, maar ook pastorieën, herenhuizen, kerken en moderne architectuur.

Het nieuwe aan de inventaris is dat de eigenaar zich aan enkele regels moet houden. Hij kan niet naar goeddunken met zijn woonst omspringen. Wie zonnepanelen wil plaatsen of zijn huis wil slopen, heeft daarvoor eerst een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Krijgt een gemeente of stad een aanvraag voor zo’n vergunning, dan legt ze die voor aan de dienst Ruimtelijke Ordening Vlaanderen. Diens advies voor sloping (of niet) is echter niet bindend.

De andere maatregelen zijn versoepelingen, bijvoorbeeld over zonevreemde gebouwen of over energieprestaties.

Het label staat niet gelijk met ‘beschermd monument’. Beschermde gebouwen zijn aan strakkere regels gebonden. De eigenaar moet zelf instandhoudingswerken doen en mag zijn eigendom niet ontsieren of beschadigen.

De lijst is in opdracht van voormalig erfgoedminister Dirk Van Mechelen (Open VLD) opgesteld door het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE).

Bron: De StandaardReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld