Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, februari 2, 2010 17:28 - Geen reacties

Eén Belg op de tien is niet verzekerd bij brand

02
feb2010

Overheid zet eerste stap naar verplichte brandverzekering.

Een brandverzekering voor een woning is niet wettelijk verplicht voor de eigenaar noch voor de huurder. Toch is zo’n verzekering een aanrader want de schadekosten kunnen torenhoog oplopen. Na het drama in Luik overweegt minister van Financiën Didier Reynders (MR) de brandverzekering verplicht te maken.
VERZEKERING Minister van Financiën Didier Reynders had gisteravond een eerste ontmoeting met Assuralia, de vereniging van verzekeringsondernemingen, met als doel een brandverzekering voor de woning mogelijk verplichtend te maken. Vele slachtoffers en gedupeerden van de gasontploffing in Luik riskeren immers niet vergoed te worden omdat noch de huurders noch de eigenaar van het pand een brandverzekering hadden.

In ons land is een brandverzekering voor een woning niet verplicht. Behalve de ziekteverzekering en de verplichte autoverzekering, die de schade aan derden vergoedt (verzekering van motorvoertuigen), moet geen enkel ander risico worden verzekerd.

‘Gelukkig heeft de overgrote meerderheid van de eigenaars en huurders van een woning, ongeveer 90 procent, wél een brandverzekering. Geen brandverzekering hebben kan gezien worden als een nalatigheid, maar vormt wettelijk gezien geen inbreuk’, zegt Peter Wiels van Assuralia.

Geen duurdere premie
De verzekeraars bepalen zelf welke risico’s ze met een klassieke brandverzekeringspolis dekken. ‘Mocht de brandverzekering verplicht worden, dan moeten de overheid en de verzekeringsondernemingen bepalen welke risico’s er worden gedekt en of dit geldt voor alle eigenaars van woningen, ook zij die hun pand verhuren. Een verplichting zal niet meteen tot een wijziging van de kostprijs voor de jaarlijkse premie leiden, maar houdt wel de noodzaak van controle in. En daarop staat een kostprijs.’

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld