Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, februari 25, 2009 12:19 - Geen reacties

Duurzaam bouwen is pure winst

25
feb2009

De Confederatie Bouw ziet 2009 hoopvol tegemoet, en dat ondanks de economische crisis. Renovatie en energiezuinig wonen, gestimuleerd door het herstelplan van de Vlaamse regering, geven de sector zuurstof.

De Belg gelooft rotsvast in de waarde van bakstenen. Een eigen huis is voor bijna alle landgenoten het allerhoogste doel. Dat zijn volgens Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, de belangrijkste conclusies uit de enquête die zijn belangenvereniging in januari liet uitvoeren. 1312 Belgen namen deel aan het onderzoek, dat door Roularta werd verwerkt. De resultaten vindt u in statistiekvorm op de volgende pagina’s.

‘We wisten al dat de Belg van nature ongelooflijk positief staat tegenover investeringen in bouwen of verbouwen’, zegt Robert de Mûelenaere. ‘Bijna iedereen heeft de ambitie ooit te bouwen of te kopen, en liefst zo vlug mogelijk. Deze enquête bevestigt bovendien wat we op het terrein al voelden: de economische crisis heeft het verlangen naar een eigen huis niet afgeremd.’

De bouw moet zowat de enige grote industrietak zijn waar nog geen ontslagen werden aangekondigd. Ontsnapt hij aan de crisis?

ROBERT DE MÛELENAERE: Grotendeels wel. Zoals alle economische sectoren zagen ook wij in 2008 een neerwaartse trend ontstaan. We hebben altijd geweten dat de gouden periode van 2006 en 2007, toen aannemers klanten een jaar en langer moesten laten wachten, niet kon blijven duren. De crisis leek een en ander in een stroomversnelling te brengen, maar ondertussen zien we weer tekenen van herstel. De oorzaak moet je niet ver zoeken: de gunstmaatregelen van de Vlaamse overheid, het zogeheten herstelplan voor de bouw, zijn blijkbaar net op tijd gekomen. Twijfelaars werden over de streep getrokken door een btw-verlaging, belastingvoordeel en premies. We moeten bekennen dat 2009 voor ons met een vraagteken begon, maar nu zien we de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. Er zullen in de bouw weinig tot geen ontslagen vallen, tenzij misschien in de nichemarkt van de appartementenbouw. Aannemers weten immers ook hoe moeilijk het is om geschoold personeel te contracteren.                  

Renoveren en energiezuinig wonen blijken volgens de enquête de grote bouwtrends te zijn.

DE MÛELENAERE: De stimuli vanuit de overheid hebben daar natuurlijk hun rol in gespeeld, zeker wat het energiezuinig wonen betreft. Na de hogere energieprijzen van de laatste jaren is het besef gegroeid dat duurzaam bouwen pure winst oplevert. Mensen wilden die investering sowieso graag doen, maar het prijsverschil deed ze twijfelen. De premies en het belastingvoordeel zorgen dat daar geen reden meer voor is.                  

De opmars in de renovatie is zelfs nog opvallender. Ongetwijfeld zijn de gestegen grondprijzen een motor, maar we hebben ook de indruk dat er een cultuur van investeren in het eigen huis is ontstaan. Niet eens zozeer om de verkoopwaarde te verhogen, wel de eigen levenskwaliteit.

We hopen nu dat de Vlaamse regering haar tijdelijke herstelplannen omzet in definitieve maatregelen. Er is duidelijk vraag naar en het zou de bouwsector extra zuurstof geven.

De Belg vreest wel dat de banken sinds de kredietcrisis moeilijker hypotheekleningen verstrekken.

DE MÛELENAERE: Dat klopt, maar als mensen een nee zouden krijgen, betekent dat volgens de enquête niet dat ze hun plannen uitstellen of afblazen. Nee, ze stemmen hun bouwplannen af op wat mogelijk is bij de bank.                  

Meer informatie over bouwen en verbouwen vindt u op Batibouw, de bouwbeurs die start op donderdag 26 februari en loopt tot 8 maart in Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel. Op 26 en 27 februari is de beurs gereserveerd voor professionele bezoekers. Tickets kosten 12 euro, of 10 euro als u online bestelt.

Bron: KnackReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld