Vastgoedplatform

Speciale gebouwen - Gepost op donderdag, april 15, 2010 16:36 - Geen reacties

Draaibare drijvende woning wint wedstrijd

15
apr2010

Een woning die met de seizoenen meedraait en daardoor efficiënt gebruikt maakt van de warmte van de zon. Dat is het winnend ontwerp van de ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen. Het Amsterdamse stadsdeel Watergraafsmeer-Oost gaat het ontwerp gebruiken als basis voor een modelwoning in IJburg.

Het winnende Team 4D ontwierp een drijvende woning die via een driehoekssteiger of een drijvende ring kan draaien. De woning heeft twee soorten gevels: een schil die tegen de zon beschermt en een serre die zich naar de zon opent.

In de winter kan de serre naar de zon worden gedraaid waardoor zonnewarmte wordt opgenomen. In de zomer kan de warmte juist worden buitengehouden door de dichte kant van de woning naar de zon te draaien. Dit levert een grote winst op in energiehuishouding.

Het gebruik van cradle-to-cradle-materialen in het ontwerp is praktisch en mikt op haalbaarheid, zegt het stadsdeel. Uit het juryrapport: “Het ontwerp houdt sterk rekening met klimaatvragen zonder aan kwaliteit in te boeten.”

Opdracht aan de deelnemende teams van studenten en professionals was om een geheel zelfvoorzienende (autarkische) woning te ontwerpen die onafhankelijk van bestaande aansluitingen voor elektriciteit, water en riolering een duurzame relatie met de omgeving aangaat.

Het moest een eigentijdse, comfortabele woning worden voor een gezin met twee kinderen. Met een budget van maximaal 500.000 euro moesten onder meer cradle-to-cradle (bouw)materialen worden toegepast.

Team 4D
Van de 53 inzendingen werden er uiteindelijk 11 genomineerd voor de prijzen. Team 4D (Drijven. Duurzaam. Draaien. Dromen.) was de onomstreden winnaar.

Het team werd gevormd door professionals van Kraaijvanger•Urbis, Dura Vermeer Bouw Amsterdam, DGMR en Itho plus studenten van de Hogeschool van Amsterdam, de TU Delft en de Academy for Technology, Innovation & Society.

Het team ‘Avontuurlijk Waterwonen? Natuurlijk in de stad’ werd tweede, en de derde plaats werd gedeeld door de teams www.h2huis en Puuur. Daarnaast reikte juryvoorzitter Marijke Vos nog twee prijzen uit voor ontwerpen van de teams Celebrate your own diversity en Infinity.

Alle ontwerpen zijn te zien op www.eatmyhouse.nl.

Modelwoning
De sterkste ideeën uit de wedstrijd vormen de basis voor het ontwerp van een echte duurzame drijvende modelwoning die in IJburg komt te liggen en in 2012 te zien is op de Floriade in Venlo. “Uiteraard zal het winnende concept van 4D een stevig aandeel hebben in de uiteindelijk te realiseren woning”, zegt stadsdeel Watergraafsmeer-Oost.

Bron: ArchitectenwebReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld