Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, mei 14, 2010 17:49 - Geen reacties

BVA bezoekt Bayer-site in Diegem

14
mei2010

Op vrijdag 28 mei 2010 bezoekt BVA (Bond Vlaamse Architecten) de nieuwe Bayer-site in Diegem. Met dit gebouw, dat de drie belangrijkste productie-divisies van de Duitse concern (Bayer HealthCare, Bayer Cropscience en Bayer MaterialScience) verenigt, won architect Reginald Schellen de Belgische Prijs voor Energie 2009 in de categorie niet-residentiële gebouwen.

Het ontwerp focust zich op vernieuwende toepassingen van duurzame en milieuvriendelijke technieken. De nadruk wordt gelegd op de optimalisatie van de buitenschil, in samenspel met een energiezuinige klimatisatie van de binnenruimten. Het resultaat is een gebouw met een K-peil 30 en een E-peil 63.

Duurzame technieken

De belangrijkste technieken, die voor de klimatisatie van het gebouw worden toegepast, zijn betonkernactivering, een warmtepomp aangesloten op een BEO-veld (boorgat energie opslag) en grond-lucht warmtewisselaars.

Betonkernactivering zorgt voor de basis verwarming en koeling van het gebouw. In prefab betonnen vloerelementen worden kunststofleidingen verwerkt. Door deze leidingen stroomt, naargelang de behoefte aan verwarming of koeling, warm of koud water die de massa van de betonplaat op temperatuur brengt. Hierdoor kan gewerkt worden met lage CV-watertemperaturen in wintercondities en hoge temperaturen voor gekoeld water in zomerse omstandigheden. Dit leidt tot grotere rendementen voor de condenserende ketels en de compressiekoelmachine. In het kantoorgebouw is geen vals plafond voorzien omdat dit de goede werking van de energie uitwisseling bij betonkernactivering kan verhinderen.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld