Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, april 29, 2010 20:40 - Geen reacties

Bureaucratie remt sociale woningbouw

29
apr2010

De duizend betaalbare woningen die het stadsbestuur van Leuven aan het begin van de legislatuur had beloofd bestaan op plan, maar de bureaucratie houdt de bouw ervan tegen. Dat zegt burgemeester Louis Tobback (SP.A).

Het was wellicht de meest in het oog springende belofte die het stadsbestuur aan de start van de legislatuur maakte. Tegen 2012 zouden er duizend betaalbare woningen bij komen in Leuven, of er tenminste in de steigers staan. Tijdens de zitting van maandagavond zette de gemeenteraad opnieuw het licht op groen voor de onderhandse verkoop van een perceel grond aan de Eikenbergstraat in Wilsele. Sociaal Wonen Arro Leuven (SWAL) wil er een sociaal woonproject uitbouwen.

Interesten verloren
‘Liefst vijf jaar geleden hebben we voor dit project een ontwerper aangesteld’, zegt Tobback zuchtend. ‘En het is ook vijf jaar geleden dat we aan de Vaartkom een blok kochten van de vroegere tuinbouwveiling Dava. Maar in beide projecten is er geen beterschap zichtbaar. Het Dava-gebouw konden we voor een prikje kopen. Maar de winst die we konden maken is na vijf jaar getalm bij de Vlaamse bureaucratie helemaal weg door de interesten die we betaald hebben.’

Volgens Tobback moet een stadsbestuur ellenlange procedures doorlopen voor er ook maar een spadesteek in de grond kan gezet worden.

Zoals de bloesems
‘De duizend betaalbare woningen, vierhonderd sociale en zeshonderd zogenaamd geconventioneerde zijn klaar om gebouwd te worden. Als er niets tegenzit zullen ze in de loop van dit en volgend jaar uit de grond komen zoals vandaag de bloesems in Haspengouw ontluiken. Maar het is niet dankzij de inspanningen van Vlaanderen. Het enige dat op dat niveau voor betaalbaar wonen is gedaan is de naamsverandering van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij naar de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen’, zegt hij cynisch.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld