Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, augustus 1, 2011 11:34 - Geen reacties

Brussels Offices en Investment Market Updat Belgium, Q2 2011

01
aug2011

Het rapportProperty Times, Brussels Offices Q2 2011, Down we go, again’ met betrekking tot de verhuurmarkt in Brussel in het tweede kwartaal van 2011:

  • De verhuurmarkt kan onze verwachtingen niet waarmaken en beleeft qua activiteit een rampzalig tweede kwartaal. Het is het op één na slechtste resultaat van de laatste tien jaar (56 000 vierkante meter).
  • We verwachten nog steeds dat de huuractiviteit zich zal herpakken in de komende twaalf maanden omwille van de positieve vooruitzichten voor de economie en de werkgelegenheid, hoewel een deel van de behoefte zal worden ingevuld door ‘verborgen beschikbaarheid’.
  • In de openbare sector is het rustiger dan ooit met slechts 10 000 opgenomen vierkante meter sinds januari. Er wordt in de tweede helft van het jaar een verbetering verwacht.
  • De beschikbaarheid lijkt opnieuw onder controle te zijn maar blijft op een historisch hoog niveau. Het nagenoeg ontbreken van speculatieve ontwikkelingen voor de komende 18 maanden en enkele reconversieprojecten voor kantoren zouden moeten leiden tot een steeds grotere afname van de beschikbaarheid.
  • De huurprijzen evolueren in de tegengestelde richting, met een piek van € 265/m²/jaar, maar de effectieve huurprijs wint wat aan terrein omwille van een lichte daling van de incentives.

Het rapport ‘Investment Market Update, Belgium Q2 2011. Back to business in Brussel.’ geeft een beeld van de Belgische vastgoedbeleggingsmarkt in het tweede kwartaal van 2011:

  • Op de beleggingsmarkt wordt de positieve trend van halverwege 2010 verder doorgezet. Het tweede kwartaal van 2011 belooft een bemoedigende € 469 miljoen. De tweede helft van het jaar is standaard dynamischer, dus we kunnen verwachten dat het huidige cijfer van € 909 miljoen dat geïnvesteerd werd in Belgisch commercieel vastgoed nog minstens verdubbeld wordt, waarmee we de cijfers van 2009 en 2010 achter ons laten.
  • De sector van kantoorruimtes is opnieuw op goede weg (in 2011 maakte het tot nu toe 62% van de investeringen uit) en investeerders lijken opnieuw hun weg naar Brussel te vinden. De vastgoedsector in de gezondheidszorg heeft sinds 2008 zijn aandeel ook voortdurend vergroot. Het bedraagt in 2011 al 15%.
  • De investeringen in Brusselse kantoorruimtes lijken los te staan van de rest van de huurmarkt, met een sterk resultaat van € 507 miljoen sinds januari, wat nagenoeg overeenkomt met de volledige jaarprestatie in 2009.
  • De Belgische investeerders zijn nog steeds sant in eigen land maar de Duitse fondsen maken opnieuw een opmars en maakten deel uit van enkele van de belangrijkste deals van het kwartaal: zoals Espace Orban (€ 80 m), Montoyer-Science (€ 62 m) of de Guim’art Corner (€ 33 m).
  • De prime yields zijn overal stabiel gebleven en we kunnen een verder een lichte compressie waarnemen gevolgd door een stijging die onvermijdelijk zal leiden tot een toename van de interestvoeten.

Bron: DTZ.comReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld