Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, mei 5, 2010 15:27 - Geen reacties

Brussels gewest bouwt enkel nog passief

05
mei2010

Voortaan voldoen alle nieuwbouwprojecten van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel (GOMB), het Woningfonds en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) aan de passiefstandaard. Daarbij ligt de energiefactuur tot 90 procent lager.

Minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing Huytebroeck en staatssecretaris voor Huisvesting Doulkeridis (allebei Ecolo) kondigen aan dat de GOMB, de BGHM en het Woningfonds voortaan enkel nog passiefwoningen bouwen. “De gewestregering wil van Brussel nog altijd de hoofdstad van de duurzame ontwikkeling maken,” laat het trio weten.

“De reglementering inzake energieprestaties van gebouwen zal in 2015 de passiefstandaard bereiken. Aangezien de overheid een voorbeeldfunctie vervult, willen wij echter niet tot 2015 wachten,” klinkt het in een persbericht.

Ter herinnering: de Brusselse regering wil de uitstoot van broeikasgassen met 35 procent verminderen tegen 2025. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 73 procent van die uitstoot.

Passiefhuizen hebben een bijzonder performante isolatie waardoor de energiefactuur tot 90 procent lager ligt. De ramen krijgen driedubbel glas en het warmteverlies bij ventilatie wordt beperkt. “De in- en uitgangen kruisen elkaar waardoor 90 procent van de warmte gercupereerd kan worden.”

Voorlopig kost de bouw van een passiefhuis meer dan een gewoon huis maar toch zal de huurprijs van sociale woningen niet stijgen. De eventuele meerkost neemt het Gewest voor zijn rekening.

“Enkele jaren geleden was bouwen volgens de passiefstandaard nog flink duurder maar vandaag ligt de kostprijs slechts maximum 10 procent hoger,” zegt minister Huytebroeck. “Die investering win je echter makkelijk terug omdat de energiekost tien keer lager ligt.”

Aangezien huurders van een passiefhuis gespaard blijven van de almaar stijgende energiekost heet dit niet alleen een ecologische maar vooral ook een sociale maatregel te zijn. “Passiefbouw is niet alleen weggelegd voor de rijken maar eerst en vooral voor mensen die het moeilijk hebben,” zegt staatssecretaris Doulkeridis.

De nieuwe projecten moeten niet alleen voldoen aan de passiefstandaard. Er zal ook extra aandacht zijn voor: gezonde bouwmaterialen, hergebruik van regenwater, compostering, collectieve moestuinen, zachte mobiliteit enzovoort.

Bron: brusselsnieuws.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld