Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op maandag, mei 31, 2010 16:12 - Geen reacties

Bouwondernemer Dik Wessels breidt uit in Duitsland

31
mei2010

Dik Wessels breidt in een hoog tempo zijn investeringen uit op de Duitse vastgoedmarkt. Vooral Berlijn heeft de interesse van de Nederlandse.

Afgelopen vrijdag werd het tweede project in twee weken opgeleverd. Het gaat om het zogenoemde diplomatenkwartier op slechts een paar honderd meter van de Rijksdag. Daar is direct aan het park Tiergarten een reeks luxueuze appartementengebouwen verrezen met een bouwwaarde van euro 65 mln.

Het project is uitgevoerd door ontwikkelaar KondorWessels in samenwerking met de Groth Groep. Een groot deel van de woningen is verkocht. Het duurste appartement ging onlangs voor ongeveer euro 2,6 mln van de hand. Maar de familie Wessels houdt een deel van de woningen ook zelf.

Bouwgrond is nog goedkoop in Berlijn
De familie doet dat middels de eigen beleggingsmaatschappij Reggenborgh, dat ook investeert voor het pensioenfonds voor de bouwnijverheid BPF. Volgens regionaal directeur Jos Hegeman van Reggeborgh biedt de Berlijnse markt veel voordelen ten opzichte van Nederland.

Ten eerste zijn de prijzen er de laatste twintig jaar veel minder gestegen dan in Nederland. Bouwgrond is daardoor goedkoop te krijgen en het gevaar van prijsdalingen is klein. Daarnaast is er vooral in het centrum een tekort aan luxewoningen. Het ‘Diplomatenviertel’ is in vierkante meterprijzen nu de duurste wijk van Berlijn.

Twee luxeprojecten in het centrum
Naast het ‘Diplomatenviertel’ werkt VolkerWessels aan nog twee grote luxeprojecten in het centrum. Twee weken geleden werd aan het Potsdamer Platz het project ‘The Charleston’ opgeleverd met 72 koop- en huurwoningen. Een klein stukje verderop wordt aan de ‘Spittelmarkt’ een gelijksoortig project gebouwd.

Reggeborgh is sinds het begin van de jaren negentig actief in Duitsland en heeft samen met BPF voor honderden miljoenen belegd in Duitsland. Naast Berlijn is vooral het Ruhrgebeid populair. Begin 2008 gaf Reggeborgh tegenover deze krant nog aan zich stil te houden, omdat het dalende prijzen verwachtte. Die terughoudendheid heeft de investeerder nu laten varen.

Ook andere grote investeerders melden zich in Duitsland
Ook andere grote investeerders tonen sinds dit jaar vergrote interesse in de Berlijnse vastgoedmarkt. Het Zuid-Koreaanse pensioenfonds NPS kocht enkele weken geleden het zogenoemde Sony Center voor euro 572 mln.

Het meest prominente voorbeeld is echter de miljardair Nicolas Berggruen, die inmiddels voor euro 225 mln aan woningen en andere vastgoedprojecten heeft verzameld. Daaronder bevindt zich ook een aantal typisch Oost-Duitse projecten, zoals het Café Moskau aan de Karl-Marx-Allee. Dat is de straat waar vroeger de grote militaire parades plaatsvonden.

Berggruen is tevens een van de gegadigden voor de overname van het in surseance van betaling verkerende Karstadt, een van de grootste warenhuisketens van Duitsland. Berggruens grootouders moesten voor de Tweede Wereldoorlog Duitsland ontvluchten vanwege de Jodenvervolging.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld