Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, april 7, 2010 15:16 - 1 Reactie

Bouw 89 serviceflats en lokaal dienstencentrum: ‘Dé ontmoetingsplek voor en door senioren in onze gemeente’

07
apr2010

Als alles verloopt zoals gepland zijn alle senioren uit onze gemeente vanaf augustus 2012 van harte welkom aan het unieke seniorenloket in het gloednieuwe lokaal dienstencentrum in de Jakob Smitslaan. In hetzelfde complex is er ruimte voorzien voor 89 serviceflats. De nieuwbouw komt op de plaats waar nu het ‘oude’ woonzorgcentrum Ten Hove staat. Dit wordt afgebroken van zodra alle bewoners midden juni naar het naastgelegen nieuwe Ten Hove verhuisd zijn. De afbraak- en bouwwerken kunnen na de zomervakantie starten. Eerst moet de overheid nog groen licht geven voor de recentelijk aangevraagde stedenbouwkundige vergunning. Het project vraagt een investering van 16 miljoen miljoen euro. Klik hier voor 3D-simulaties van het project.

Je pensioen laten berekenen. Maaltijden aan huis bestellen of de poetsdienst aanvragen. Informatie bekomen over een bepaalde premie of het personenalarmsysteem. De Handicar bespreken. Een informatieavond over mantelzorg bijwonen. ’s Middags een warme maaltijd komen eten. Een computercursus volgen. Het nieuwe dienstencentrum dat een onderdak krijgt op de benedenverdieping van het toekomstige complex op de OCMW-site aan de Jakob Smitslaan moet uitgroeien tot dé ontmoetingsplaats in onze gemeente voor en door senioren.

Eén seniorenloket

Gemeentebestuur en OCMW bundelen in het dienstencentrum al het aanbod voor senioren in één uniek seniorenloket. Met verschillende polyvalente ruimtes, leslokalen en een hobbyruimte krijgt het dienstencentrum alles wat nodig is voor het organiseren van ontspannings-, informatie- en vormingsactiviteiten voor senioren. De lokalen staan open voor zowel een eigen aanbod als activiteiten van de bestaande seniorenverenigingen. Daarnaast komt in het dienstencentrum een restaurant en een cafetaria waar elke inwoner van harte welkom is voor een warme maaltijd tegen democratische prijzen. Hier zal geen reftersfeer heersen, maar eerder een brasseriegevoel en de sfeer van een gezellige ontmoetingsruimte. Buiten komt er een terras met zicht op een aangenaam groen plein.

89 serviceflats

Naast de nog thuiswonende senioren uit onze gemeente zal het dienstencentrum ook kunnen gebruikt worden door de bewoners van de 89 serviceflats. Deze komen deels op het gelijkvloers en de bovenverdiepingen van het nieuwe complex. Dit telt volgens het ontwerp in totaal vier bouwlagen. De 89 serviceflats worden gerealiseerd in samenwerking met Serviceflats Invest. Deze organisatie werd in 1995 opgericht door de Vlaamse overheid voor de bouw en financiering van serviceflats in samenwerking met OCMW en andere sociale vzw’s. In dit project zijn 50 flats voorbestemd voor verhuur, 39 serviceflats komen met wooncertificaten op de koopmarkt.

Minder goed te been

Serviceflats zijn de ideale woonvorm voor senioren die iets minder goed te been zijn, maar nog wel zelfstandig kunnen wonen. Elke serviceflat heeft een volwaardig salon, een eetkamer en één of twee slaapkamers. De flats zijn volledig aangepast aan de beperkingen en mogelijkheden van rolstoelgebruikers: onderrijdbare lavabo, inrijdbare douche, geen drempels,…. Ook beschikt elke flat over handige domoticaknoppen om de binnen- en buitenverlichting eenvoudig te bedienen en een noodoproepsysteem met luisterverbinding. De telefoon krijgt een bel met lichtsignaal en stopcontacten zitten op handhoogte. De flats hebben een overdekt terras. Kortom, alles staat in het teken van het comfort van de oudere bewoners.

‘Leefstraten’

De gangen naar de ‘voordeuren’ van de serviceflats hebben niets te maken met de koele traditionele ziekenhuisgangen, maar zijn volwaardige verblijfsruimtes met centrale ontmoetingsplekken. Er komt een verbreding van de gang voor elke flat zodat dit een huisjesgevoel creëert. De gang krijgt als het ware een echte ‘straatfunctie’. Ook de sfeerverlichting in de gang bevordert dit buiteneffect. Het overvloedige daglicht in de gangen garandeert een aangenaam verblijfsklimaat.

Koppeling Ten Hove

Het nieuwe gebouw wordt ingeplant juist voor het nieuwe woonzorgcentrum Ten Hove. Een aantal diensten van Ten Hove – waaronder de wasserij en de keuken – vindt onderdak op dezelfde verdieping als het dienstencentrum. De bewoners van Ten Hove kunnen ook gebruikmaken van de cafetaria en het restaurant. Een overdekte gang zorgt voor de fysieke verbinding tussen het dienstencentrum en het woonzorgcentrum. De aannemer die de klus zal klaren, is de Tijdelijke Handelsvereniging Haex – Cordeel. Segers en Moermans Architecten nam het ontwerp voor zijn rekening.

Zorgsite

Met woonzorgcentrum Ten Hove, het dienstencentrum, de serviceflats, het nabijgelegen Alfons Megensplein en woonzorgcentrum De Witte Meren is in dit deel van het Centrum een echte zorgsite gecreëerd met tal van diensten en gevarieerde verblijfsmogelijkheden voor senioren.

Voor wie?

Binnenkort zal bepaald worden wie in aanmerking komt voor een serviceflat. Je moet in elk geval minstens 65 jaar zijn. Andere criteria worden gecommuniceerd vanaf het ogenblik dat deze definitief beslist zijn. Je kan voorlopig dan ook nog niet inschrijven om op een wachtlijst te staan.

Meer info:
Lokaal dienstencentrum: 014 33 15 76 of 014 33 15 60,dienst.zorgbemiddeling@ocmwmol.be
Serviceflats: 014 33 15 69 of 014 33 15 75, ten.hove@ocmwmol.be

Bron: Gemeente Mol1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Mia Van der Schueren
apr 9, 2010 10:29

Ik volg de informatie over deze serviceflats op de voet. In 2011 word ik 65. Ik stap met een speciale rollator en verder gebruik van rolstoel, maar ben nog erg zelfstandig. Maak regelmatig gebruik van Handicar. Serviceflat te koop of te huur, het interesseert me beide. Hopelijk wordt snel contact met me gelegd.
Ik moet mijn appartement (VITO gebouw) verlaten tegen eind 2012. De serviceflats zouden dus voor mij de ideale oplossing kunnen zijn.
Mag ik hopen dat de toiletten verhoogd zijn en voorzien met beugels?
Ook zou het niet te ver stappen moeten zijn naar de parkeerplaats voor mijn auto.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld