Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 12, 2009 10:33 - Geen reacties

Bostoen bouwt 100 gecertificeerde passiefwoningen

12
feb2009

Villabouw Bostoen NV bouwt in 2009 een honderdtal traditionele bakstenen passiefhuizen. Met de realisatie van dit ambitieuze project, biedt Bostoen een antwoord op de huidige ecologische en economische problematiek. Een passiefhuis, dat zonder centrale verwarming maar wel met hoofdzakelijk zonnewarmte verwarmd wordt, is immers een milieuvriendelijke en goedkope manier van leven. De verwarmingskost in een passiefhuis daalt immers met 90 procent in vergelijking met de gemiddelde woning, terwijl het leefcomfort stijgt. In een passiefwoning heerst een constant aangenaam lenteklimaat, door ondermeer een goede wisselwerking tussen isolatie en ventilatie. Een passiefhuis bespaart maandelijks potentieel meer aan energie dan de meerkost van de lening bedraagt.

Daarnaast zijn de eigen kosten voor de realisatie van een passiefwoning niet hoger als die van een traditionele nieuwbouw. Dankzij overheidssubsidies en de speciale lening voor passiefwoningen, die de besparingen op de energiekost verrekent, past een passiefhuis van Bostoen in het budget van het gemiddelde Vlaamse gezin.

De Europese regelgeving inzake nieuwbouw wordt bovendien alsmaar strenger, waardoor passiefwoningen de norm van de toekomst zijn. De onafhankelijke certificering per woning van Bostoen, de vereiste voor belastingsvermindering, garandeert dat de passiefwoning van vandaag volledig in regel is met de normering van morgen.

Passiefwoning, leefcomfort van de toekomst

Een passiefwoning is een woning zonder centrale verwarming, die zichzelf verwarmt met zonnewarmte, een grondsonde en warmterecuperatie. Dankzij optimale isolatie en ventilatie heerst er in een passiefhuis altijd een aangename temperatuur. Dat betekent nooit meer de thermostaat of de klok regelen en geen koude fronten meer in de nachthal of aan de ramen.

De belangrijkste warmtebron voor een passiefhuis is de zon. Doordat een passiefwoning naar het zuiden gericht is, worden de zonnestralen optimaal opgevangen. Die warmte wordt vastgehouden door onder andere driedubbele beglazing en absolute luchtdichtheid van kieren en spleten. De vensters van een passiefwoning hebben een isolatiewaarde die twee maal zo goed is als hoogrendementsbeglazing. Daarnaast genereren de inwoners van het huis ook heel wat energie, door hun lichaamswarmte en warmte die vrijkomt bij strijken of koken. Ook die energie gaat niet verloren.

Een passiefwoning is immers beduidend beter geïsoleerd dan een normale woning. Zo is de vloer- en muurisolatie tot bijna vijf keer dikker dan die van een standaard nieuwbouw (24cm vs 5cm voor de vloeren en 23cm vs 5cm voor de muren). Onder het dak van een passiefhuis van Bostoen ligt minstens 36cm isolatie, terwijl voor een klassieke woning slechts 12cm de norm is. Bovendien heeft een passiefwoning altijd een gezond leefklimaat door het moderne type D-ventilatiesysteem. Deze zogenaamde balansventilatie creëert een evenwicht tussen de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Dankzij de warmterecuperatie wordt de verse buitenlucht opgewarmd door de afgevoerde binnenlucht en wordt tot 90 procent van de warmte gerecupereerd.

In een passiefwoning is het altijd aangenaam leven, ongeacht het tijdstip van de dag of het seizoen. In de winter niet te koud, in de zomer niet te warm; een passiefhuis van Bostoen garandeert een prettig leefklimaat het hele jaar door.

Ecologisch verantwoord bouwen

Het is onmogelijk om de huidige milieuproblematiek te negeren. Bovendien wordt de Europese regelgeving inzake nieuwbouw alsmaar strenger. Het is nog maar een kwestie van tijd vooraleer passiefhuizen de norm voor nieuwbouw zijn.

Villabouw Bostoen NV anticipeert reeds op de toekomst met de realisatie van zijn passiefhuisproject. Met in 2009 alleen al een hondertal woningen in de pijplijn, is Bostoen een absolute voortrekker in Vlaanderen. Bostoen garandeert nu reeds dat een de passiefwoning van vandaag volledig in regel is met de normering van morgen. Vandaar dat een passiefhuis van Bostoen nooit verbouwd of gerenoveerd moet worden om te voldoen aan de milieuwet.

Financieel voordelig wonen

Wonen in een passiefhuis kan potentieel een besparing van 90 procent betekenen op de energiekost. Kiezen voor een passiefwoning van Bostoen is dus een verstandige beslissing.

Omdat elke passiefwoning van Bostoen onafhankelijk en individueel gecertificeerd wordt, geniet je bovendien van overheidssubsidies bij de realisatie van de nieuwbouw. Deze subsidies omvatten ondermeer

  • €2.770 aan belastingvermindering voor het plaatsen van superisolerende beglazing en dakisolatie
  • €9.000 aan belastingvermindering voor het behalen van het passiefhuiscertificaat (€600 te indexeren over 10 jaar; voor inkomsten jaar 2009 is het €830)
  • tot €4.100 in premies van netbeheerde Eandis voor de bouw van een nieuw passiefhuis
  • tot €2.300 vermindering op de onroerende voorheffing voor woningen met een E-peil < E 40

In totaal komt dit neer op tot € 18.170 aan belastingsvoordeel en premies.

Door overeenkomsten die Bostoen onderhoudt met het bankwezen, kost de bouw van een passiefwoning niet meer dan die van een klassieke standaardwoning. De bijzondere lening voor passiefhuizen houdt immers rekening met de besparingen op de energiekost en telt deze bij het oorspronkelijk te lenen bedrag op. Op die manier wordt de besparing op de verwarmingsfactuur gezien als een bijkomend inkomen en alzo verrekend. Eens de woning afbetaald is, betekent de weggevallen energiekost automatisch een extra vorm van sparen.

Een passiefhuis is een comfortabel thuis, betaalbaar voor het doorsnee Vlaamse gezin. Dankzij het aangename leefklimaat en de gemoedsrust van gecertificeerde duurzaamheid, is het prettig vertoeven in een passiefwoning.

Villabouw Bostoen houdt dit weekend opendeurdag in de passieve kijkwoning in Lochristi. Iedereen is van harte welkom op 14 en 15 februari in de Sparrenlaan 1, 9080 Lochristi.

Bron: Trimedia/BostoenReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld