Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, april 8, 2010 14:30 - Geen reacties

België opent nieuwe ambassade in Tokio

08
apr2010

Donderdag 8 april openen premier Yves Leterme, buitenlandminister Steven Vanackere en de Belgische ambassadeur, Johan Maricou, de gloednieuwe Belgische ambassade in Tokio.

De oude en veelbesproken ambassade ging enkele jaren terug tegen de grond om plaats te maken voor een futuristische nieuwbouw met acht verdiepingen van de hand van de Japanse architect Noriake Okabe.

Het nieuwe Belgische vlaggenschip in de Japanse hoofdstad krijgt ook een naar België genoemd plein annex esplanade mee onder de naam “Belgian Square”.

Nooit eerder in de geschiedenis tekende Buitenlandse Zaken voor zo’n omvangrijke vastgoedoperatie.

De gereputeerde Japanse ontwikkelingsgroep Mitsubishi Company ging voor de bouw een samenwerkingsverband aan met Takenaka Corporation. De deal werd gesloten op 14 december 2006, en werd vanuit België begeleid door architect Jean-Michel Jaspers.

De voorwaarde die destijds werd gesteld, was dat de Belgische ambassade een nieuw onderkomen zou krijgen op het verkochte terrein, en dat onze diplomaten er zouden kunnen wonen.

De bouwwerken duurden ruim drie jaar. De Belgische overheid verkocht in 2006 de gebouwen én bijbehorende grond van de voormalige Belgische ambassade voor 417 miljoen euro (417.747.000).

De nieuwbouw heeft 24 miljoen euro gekost. Dat zou een meeropbrengst betekenen van een kleine 400 miljoen euro voor de schatkist, was het niet dat die het gat in de begroting van 2006 al mee moest helpen dichten.

Het gebouw, dat zich bevindt in één van de mooiste wijken van Tokio, werd opgetrokken in blauwe Belgische (Henegouwse) hardsteen. De vertrekken worden ook volgestouwd met Belgische kunstwerken.

Aan de muren zullen onder meer originele werken hangen van Panamarenko, aquarellen van Léon Spilliaert, pentekeningen van Gust De Smet en een schilderij van Albert Saverys, die getuigt van de historische ontmoeting van wijlen Koning Boudewijn en de Japanse keizer Akihito.

Alle kunstwerken zijn op één uitzondering na eigendom van de Belgische staat. Ons land wil van de gelegenheid gebruik maken om in de nieuwe Belgische ambassade geregeld tentoonstellingen te organiseren.

Bron: KnackReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld