Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, maart 4, 2010 17:31 - Geen reacties

Belgian Building Awards uitgereikt op Batibouw

04
mrt2010

Op woensdag 3 maart 2010 werden op Batibouw naar jaarlijkse traditie de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Dit evenement, een organisatie van Batibouw in samenwerking met de Confederatie Bouw, Top Bouw (Immotrends), Bouwkroniek en Orde van Architecten lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven.

De Architectuur Awards 2010
Al 18 jaar verkiezen Trends en Trends Tendances via hun rubriek ImmoTrends het Gebouw van het Jaar. Architecten en bouwheren kunnen bij deze wedstrijd voor twee categorieën projecten indienen: het beste Bedrijfsgebouw en het beste Residentieel Gebouw – nieuw of gerenoveerd, alleen of gegroepeerd.

De Prijs Cultureel Erfgoed wordt op voorstel van de jury uitgereikt. Hiermee wordt een scherpe prestatie, gericht naar ons verleden, in de schrijnwerpers gezet. De prijs bekroont briljante renovaties en herbestemmingen en soms ook personen die met hun werk hebben bijgedragen tot onze patrimoniale en stedenbouwkundige rijkdom.

Residentieel gebouw van het jaar
De jury (professor-architect Jan Bruggemans, burgerlijk bouwkundig ingenieur Laurent Ney en ingenieur-architect Dirk Jaspaert) nomineerde voor deze categorie de projecten:

 • Een particuliere woning in Ukkel ontworpen door L’Escaut Architecture
 • Het complex P.NT2 in Brussel van Bob361 Architecten (WINNAAR)

Dit laatste project kwam als winnaar uit de bus aangezien de jury naast de architecturale en stedenbouwkundige kwaliteiten ook de moed waardeerde van Bob361 Architecten om zelf het initiatief te nemen om op een verrotte stadsplek een toonzettend project te bouwen.

Bedrijfsgebouw van het jaar
In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury vier projecten:

 • Cultureel Centrum Espace Victor Jara in Zinnik van architectenbureau L’Escaut Architecture en studiebureau Weinand
 • Het Jongerencompetitiecentrum in Deurne, een ontwerp van B-architecten
 • Het Brusselse Kantoorgebouw SEM ontworpen door Samyn & Partners
 • Dierenartsenpraktijk Melpertuus in Heusden, door architecten De Vylder Vinck Tailleu (WINNAAR)

Dit laatste project kon de jury het meeste bekoren. De jury was onder meer onder de indruk van de wijze waarop de architecten een relatief nieuw en onbekend programma heel intelligent en doordacht vorm gaven: het ontwerp van goede ruimten vertaald in eenvoudige, maar subliem afgewerkte materialen, hetgeen de essentie toont van architectuur.

Prijs Cultureel Erfgoed
Dit jaar koos de jury voor de stad Leuven en voor burgemeester Louis Tobback als boegbeeld van deze stad. Het “consequent en kwaliteitsgericht architectuur- en stedenbouwkundig beleid met veel respect voor het rijke bouwkundige erfgoed van de stad, maar ook veel openheid voor nieuwe architectuur” wordt door de jury erg op prijs gesteld.

Innovation Award
Met deze prijs wordt het bedrijf met het meest innoverende product in de bouwsector van het afgelopen jaar beloond. De Innovatie Award wordt door de Confederatie Bouw uitgereikt. De Confederatie Bouw wil met deze Innovatieprijs de nadruk leggen op het belang van innovatie voor de toekomst van de bouwsector. Een jury bestaande uit leden van de Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk en Technische Centrum van het Bouwbedrijf (WTCB) bepaalt hierbij de winnaar.

Dit jaar heeft de WTCB gekozen voor de bedrijven:

 • Van Laere Algemene Aannemingen uit Zwijndrecht die een alternatieve techniek voor de aanleg van kaaimuren heeft ontwikkeld – deze werd recentelijk aangewend op een werf in de haven van Antwerpen. Deze techniek versnelt het bouwproces en maakt werken in ideale omstandigheden mogelijk: voldoende werkruimte, in het droge en met hogere veiligheid voor de arbeiders. www.vanlaere.be
 • Strukton Rail Merelbeke, een Belgische onderneming die gespecialiseerd is in spoorwegenwerken. Dit bedrijf heeft software ontwikkeld om haar procedures voor het plaatsen van de rails te verbeteren. De software heeft onder meer al zijn troeven bewezen bij de werken aan de hogesnelheidstrein Antwerpen-Nederland. www.strukton.com

Design Award
Daarnaast beloont de Design Award het bedrijf dat op de beurs de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. Vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en AiNB (Associatie van Interieurarchitecten) vormen hierbij de juryleden.

Deze selecteerde dit jaar:

 • Wienerberger met hun KoraSun® fotovoltaïsche zonnepanelen: deze panelen kunnen naadloos worden geïntegreerd in kleidakpannen en zorgen voor een esthetisch resultaat. Stand: 5-309/411/415 (WINNAAR)
 • Betafence met Zenturo: een universeel tuinpaneel. Een professionele, all in one en universele oplossing voor talloze hedendaagse afrastering- en decoratieve toepassingen. Stand: 1-319
 • Gessi met Goccia: de eerste mengkraan voor in de woonkamer met erg esthetische druppelvorm. Stand: 7-111

Keien van de Bouwkroniek
De Bouwkroniek kent de “Keien” toe aan deze Belgische bouwbedrijven die de afgelopen vijf jaar de de grootste groei hebben gekend. De Belgische bouwbedrijven worden voor deze onderscheiding verdeeld in twee categorieën. In de categorie “algemene bouwbedrijven en afwerkingsbedrijven” wint dit jaar Cop & Portier (Les Awirs, Flémalle) en in de categorie van ondernemingen die actief zijn in grondverzet en wegen- en waterbouw, gaat de prijs naar Stadsbader (Harelbeke).

Bron: BatibouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld