Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, oktober 14, 2009 17:21 - Geen reacties

Belg bouwt opnieuw met vertrouwen in toekomst

14
okt2009

Belgen met bouwplannen zien de nabije toekomst opnieuw rooskleurig. Nadat de Reynaers bouwbarometer 6 maanden geleden zakte tot zijn diepste punt sinds het begin van de meting 2 jaar terug, stijgt hij in augustus/september naar het niveau van twee jaar geleden. Belgen durven opnieuw voluit investeren in duurdere energiezuinige bouwmaterialen en installaties. Deze trend is vooral ingegeven door economische en veel minder door ecologische motieven.

Dat blijkt uit de resultaten van de halfjaarlijkse bouwbarometer die Reynaers Aluminium in samenwerking met Ik ga bouwen/Je vais construire in augustus en september jl. uitvoerde bij 1000 bouwers of verbouwers.

Het vertrouwen van bouwers en verbouwers dat het voorbije jaar bijzonder laag was, herstelt zich. Dit blijkt uit de laatste resultaten van de Reynaers bouw barometer die peilt naar de bereidheid en motivatie van bouwers en verbouwers om voor hun bouwproject bijkomend te investeren in duurdere energiezuinige bouwmaterialen en –installaties. De barometer maakte in de aanloop van de economische crisis in de zomer van 2008 nog een forse duik naar beneden met 10 punten om zes maanden later, in februari 2009, nog eens met 2 punten te dalen. Bij de laatste meting in augustus/september jl steeg de barometer echter met 11 punten over de periode van een jaar. De duidelijk grotere bereidheid om meer te investeren in duurzaam bouwen duidt op het herwonnen vertrouwen van bouwers en verbouwers.

1 op 10 kent regelgeving niet

Ondanks de grote bereidheid van bouwers om extra te investeren in energiezuinige materialen weet 1 op 10 bouwers niet wat de overheid op dit vlak verplicht. Dit laat niet weg dat 2/3de van de bouwers resoluut kiest voor energiezuinige bouwmaterialen en energievriendelijke verwarming. 83% doet dit omdat hun portefeuille er beter van wordt. Een minderheid doet dit uit ecologisch bewustzijn (38,4%) of omwille van de gezondheid van de woning en zijn bewoners (49,3%).

Investeren in isolatie van ramen en deuren geniet de voorkeur van de bouwers (85,5%), gevolgd door isolatie van het dak (70,5%), een energiezuinige verwarmingsinstallatie (62%), isolatie van de muren (55,2%), isolatie van de vloeren (39,6%) en ten slotte door zonne-energie (31,8%).

Goede isolatie gaat echter samen met voldoende ventilatie. Hiervan is de meerderheid van de bouwers en verbouwers overtuigd. Zo stelt 55,7% dat een goede ventilatie onontbeerlijk is voor gezonde lucht in de woning en 36,8% vindt ventilatie belangrijk om schimmels en vocht uit de woning te weren. Slechts 4% vindt ventilatie overbodig.

De belangrijkste nadelen van ventilatie blijken van esthetische aard te zijn. 12,3% van de ondervraagden vindt ventilatie lelijk, nog eens 11,8% vreest voor warmteverlies en 10,6% heeft angst voor slechte geluidsisolatie.

“Dankzij het herwonnen vertrouwen bij bouwers en verbouwers blijft de bereidheid om bijkomend te investeren in duurzame en energiezuinige bouwmaterialen in de lift zitten. De bouwbarometer bevestigt eveneens het belang dat steeds meer bouwers en verbouwers hechten aan goede isolatie en ventilatie die geen afbreuk doet aan de esthetiek van de woning. We stellen echter vast in de praktijk en in de enquête dat er nog een grote behoefte en nood is aan goede informatie over de verplichtingen en mogelijkheden,” aldus Rudy Polfliet, Algemeen Directeur van Reynaers Aluminium Belux.

Reynaers Aluminium heeft een lange traditie in innovatieve energiezuinige architectonische aluminium systemen voor ramen en deuren. Zo introduceert het bedrijf op het BIS Bouw- en Immosalon het Ventalis CP130 schuifraamsysteem met een volledig geïntegreerd zelfregulerend ventilatiesysteem.
“Wij zijn bijzonder trots op dit geavanceerd super isolerend schuifraamsysteem met elegant design en volledig geïntegreerde zelfregulerende ventilatie dat volledig voldoet aan de EPB vereisten,” besluit Rudy Polfliet.

Bron: Reynaers AluminiumReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld