Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, mei 20, 2009 16:25 - Geen reacties

Belastingopgave eigen woning samen met ex. Hoe gaat dat?

20
mei2009

Mijn dochter heeft een koopwoning samen met haar inmiddels ex-vriend. Nu moeten ze allebei natuurlijk ook het belastingformulier invullen. Haar ex-vriend vind dit, zegt hij, onzin omdat ze toch vooraftrek van de belasting hebben en dan niets terugkrijgen van de belasting.

Mijn dochter is toch verplicht om het formulier in te vullen.

De vraag is of zij dan de helft van de hypotheekrente, van te de vooraftrek belasting en woningforfait kan opgeven op haar formulier?

U heeft gelijk; uw dochter is verplicht aangifte te doen nu de Belastingdienst haar daarom gevraagd heeft. Als haar vriend ook zelf (op eigen naam) een voorlopige teruggaaf aangevraagd heeft zal ook hij een aangiftebrief ontvangen hebben en is ook hij verplicht aangifte te doen.

Na een voorlopige teruggaaf moet er altijd aangifte gedaan worden. De teruggave is immers voorlopig. Na afloop van het jaar wil de Belastingdienst graag afrekenen en zien of het bedrag dat al is uitbetaald te veel was (dan zal er terug betaald moeten worden) te weinig (dan ontvangt men nog iets) of precies genoeg.

Nu de aangifte zelf. Wat uw dochter het beste kan doen hangt ook af van hoe lang zij in 2008 nog heeft samengewoond en hoe goed zij het nog kan vinden met haar ex-vriend. Als uw dochter in 2008 namelijk nog langer dan 6 maanden heeft samengewoond dan kunnen zij en haar ex-vriend er voor kiezen het gehele jaar als fiscaal partner beschouwd te worden. Die keuze kan voordelig zijn omdat mensen de aftrekpost voor het huis dan mogen toedelen aan degene met het hoogste inkomen. Maar of dit ook bij uw dochter voordelig weet ik natuurlijk niet. Dat hangt er ook vanaf of zij en haar ex-vriend in verschillende belastingschijven vielen (wanneer ze ongeveer gelijk verdienden is er geen voordeel) en of ze er nog zin heeft in allerlei overleg en verrekeningen over met gezamenlijk aangifte met haar ex-vriend.

Wanneer uw dochter in 2008 minder dan 6 maanden heeft samengewoond of wanneer zij niet samen met haar ex-vriend aangifte wil doen, dan geeft zij alleen het gedeelte van de posten aan dat overeenkomt met haar aandeel in het eigendom. Wanneer zij dus eigenaar van 50% van het huis is, geeft zij in het aangifte programma de gehele WOZ waarde van het huis op en geeft zij aan dat zij 50 % eigenaar is. Het programma deelt haar dan 50% van het eigen woningforfait toe. Verder mag zij de betaalde hypotheekrente aftrekken voor haar deel van de eigendom (meestal is dat dus 50% van wat er totaal aan hypotheekrente betaald is).

De voorlopige teruggaaf die uw dochter op haar naam uitbetaald heeft gekregen moet zij in zijn geheel opgeven. Wanneer zij daar nog iets van moet verrekenen met haar ex-vriend dan kan dat dus niet door maar de helft van de teruggaaf te vermelden bij de aangifte. Verrekeningen tussen de ex-partners zullen ze onderling moeten regelen.

Met vriendelijke groet,
namens De Telegraaf
Regina de Valk

Bron: De Telegraaf



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld