Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, april 22, 2010 14:54 - Geen reacties

Architecten hebben geen sterke positie in de markt

22
apr2010

Architecten hebben ondanks hun hoge opleidingsniveau geen sterke positie in de markt. Volgens Annemiek Verweij en Hans Dusseldorp, senior managing consultant en consultant bij Berenschot, wordt het salarisniveau van architecten kunstmatig laag gehouden om hun concurrentiepositie te schragen.

De cao voor architecten wordt uitonderhandeld door de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), en de leden van BNA bestaan vooral uit eigenaren van kleine architectenbureaus met weinig innovatieve ambitie. Zij willen hun concurrentiepositie veilig stellen en houden daarom het salarisniveau laag. Daarnaast is er een overcapaciteit aan architecten. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2009 de totale bouwsom van nieuwe opdrachten voor architectenbureaus daalde met 42%. In 2008 verminderde die waarde al met 33%. Ondanks de dalende vraag blijft het aanbod groeien.

Een wetenschappelijke opleiding bouwkunde telt vijf afstudeerrichtingen, te weten architectuur, stedenbouw, volkshuisvesting, bouwmanagement en bouwtechniek. Vanaf april 2010 is het beroepservaringsprogramma gestart. Nieuwe architecten moeten dit tweejarige programma volgen voordat ze in het architectenregister opgenomen kunnen worden.

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld