Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 5, 2010 18:26 - Geen reacties

Anti-Witwaswet: Bijkomende waarborg meldingsplicht

05
feb2010

De vastgoedmakelaar is onderworpen aan de anti-witwaswet die voorziet in een reeks preventieve maatregelen om de bestrijding van het witwassen van geld te kunnen verwezenlijken. De wet voorziet ook voor de vastgoedmakelaar en zijn medewerkers in een reeks verplichtingen met het oog op het opsporen van verdachte verrichtingen waarvan vermoed wordt dat zij verband houden met het witwassen van geld afkomstig uit verdachte of criminele bron.

Volgens de anti-witwaswet heeft de vastgoedmakelaar onder meer een meldingsplicht tegenover de Cel voor Financiële Informatieverwerking wanneer hij weet of vermoedt dat de uit te voeren verrichtingen verband houdt met het witwassen van geld afkomstig uit ‘ernstige en georganiseerde fiscale fraude’.
In het kader van deze meldingsplicht werd binnen de vastgoedsector gevreesd voor eventuele represailles van criminelen tegen de vastgoedmakelaar die een verdachte verrichting de Cel voor Financiële Informatieverwerking heeft aangemeld. De naam van de meldingdsplichtige vastgoedmakelaar wordt immers in het gerechtelijk dossier opgenomen.

Om tegemoet te komen aan deze vrees is de CD&V erin geslaagd om de anomimiteit van de meldingsplichtige bij in de gewijzigde en gecoördineerde Anti-witwaswet van 18 januari 2010 (Belgisch Staatsblad 26 januari 2010) te veranderen. Een informatienota van de Cel voor Financiële Informatieverwerking regelt deze anomimiteit. Vanaf 5 februari 2010 genieten de aanmelders van verdachte verrichtingen van deze wettelijke waarborg.

Bron: CIB VlaanderenReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld