Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op maandag, maart 29, 2010 16:48 - Geen reacties

Aantal controleurs van taxaties moet omlaag

29
mrt2010

De markt wordt overspoeld door controleurs van huizentaxateurs. Taxeren is niet meer het monopolie van makelaarskantoren. In de afgelopen tien jaar zijn er tientallen gespecialiseerde bureaus opgericht die taxaties leveren tegen lage tarieven.

Karel Schiffer, directeur van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), vindt dat de taxaties te vaak mis gaan. De taxatiewaarde is vaak flink hoger dan de werkelijke verkoopwaarde. NHG stelt het per begin 2010 verplicht dat een te garanderen hypotheek wordt voorzien van een gevalideerde taxatie. Daarvoor worden gespecialiseerde validatieorganisaties ingeschakeld. Huizenkoper betalen voor de validatie. NHG heeft al 13 validatiebureaus erkend. Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) te Utrecht heeft een dominante positie en is opgericht door de makelaarsorganisaties NVM en VBO. NWWI is goed voor circa 60% van de validaties van alle taxaties die worden uitgevoerd ten behoeve van NHG.

Momenteel overlegt de sector over definitieve taxatienormen. Het is mogelijk dat er een norminstituut wordt opgericht dat boven alle partijen staat. NHG zal vanaf 1 juli de definitieve erkenningen uitdelen. Naar verwachting blijven er vier tot zes partijen over.

Bron: ElsevierReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld