Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, april 14, 2010 16:41 - Geen reacties

Woningbouwproject Evaya van start in centrum Leuven

14
apr2010

In opdracht van Immo Eckelmans en Hooyberghs projectontwikkeling gaat binnenkort een nieuw groepswoningbouwproject in hartje Leuven in uitvoering. Architecten van dienst, D E Architecten in samenwerking met Styfhals en Partners, ontwierpen dit project met veel aandacht voor de semi-publieke ruimte en het omliggende weefsel.

Een bijzondere locatie
De Evaya-site is gelegen in centrum Leuven, op een veeleisende locatie. Vlakbij het ontwikkelingsgebied van de Vaartkom en omsloten door de vrij drukke J.-P. Minckelersstraat, de Sint-Maartensdalsite met zijn appartementsblokken in het groen en het dense stedelijke weefsel van de Sint-Maartenstraat.

Het bouwprogramma omvatte naast het ontwerpen van de appartementsgebouwen dan ook de opmaak van een perceelsoverschrijdend inrichtingsplan. Bedoeling was om op deze manier het project te integreren in het grotere masterplan voor de toekomstige ontwikkeling van de Vaartkom, o.a. met de aanleg van een voetgangers- en fietsersverbinding over het terrein. Daarnaast bood een dergelijk plan ook kansen om te onderzoeken hoe de zeer verschillende randvoorwaarden van het terrein met elkaar verzoend konden worden.

Volgens de architecten was de grootste uitdaging hierbij “buiten de grenzen van het perceel te kunnen en mogen denken over de gehele aanpak en ontwikkeling van het gebied als onderdeel van het grotere masterplan voor de verdere ontwikkeling van een stadsdeel. De inzet en visie van de ontwikkelaar is hierin cruciaal om zo’n project te kunnen doen slagen.”

Na deze inrichtingsstudie werden voor de ontwikkeling nog twee percelen en gedeelte van de openbare ruimte bij aangekocht.

Vormelijk concept
Het ontwerp bestaat uit drie delen: ten eerste wordt langs de drukkere J.-P. Minckelersstraat een massief volume ingeplant, van een gelijkaardige schaal als het naastliggende oudere appartementsgebouw. Als tweede wordt achteraan het terrein een lager volume voorzien, dat kan aansluiten bij het kleinschaliger stedelijke weefsel van de Sint-Maartenstraat. Het derde element is dan het binnengebied, gevormd tussen de twee gebouwen, dat ondanks zijn privatief karakter toch een publieke uitstraling krijgt door kleine elementen van de vernieuwe Sint-Maartensdalsite te integreren, aldus de architecten.
Deze drie delen worden met elkaar verbonden door de voetgangers- en fietsersroute die dwars doorheen het massieve volume en overheen het terrein een link zal vormen tussen de beide omliggende straten.

Constructie
Wegens de zwakke ondergrond van het terrein, zullen beschoeiingswanden tot 16m diepte vereist zijn. Deze palenwanden gaan uitgevoerd worden volgens het principe van soil-mix.
De structuur van de gebouwen is, op de stijve kernen na, volledig opgebouwd uit op maat gemaakte prefab betonelementen. Op deze manier kunnen de werken op een zo kort mogelijke termijn uitgevoerd worden.
In het project zijn twee ondergrondse niveaus met parkeerplaatsen en bergings voorzien. De tuinzone bovenop de garages wordt uitgevoerd als intensief groendak; daarnaast is op alle daken een extensief groendak voorzien.
Voor het comfort van de woningen is bij het ontwerp rekening gehouden met de strengste eisen op gebied van akoestiek en binnenklimaat (EPB).

Alle aandacht die besteed is aan integratie in de omgeving, aan detaillering en materiaalkeuze, resulteert uiteindelijk in een geheel van gebouwen met een moderne architectuur die eenvoudig maar verre van banaal is. Volgens de architecten is dit een project dat zeker kan bijdragen aan de herontwikkeling en herwaardering van dit oude stadsdeel.

Bron: www.vlaamsearchitectuur.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld