Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 10, 2010 17:32 - 1 Reactie

Woning niet zwaarder belast na groene verbouwing

10
mrt2010

Uw kadastraal inkomen gaat niet omhoog door investeringen in zonnepanelen, isolatie of een energiezuinigere verwarmingsketel. Dat staat in een nieuwe rondzendbrief aan de belastingadministratie.

Woningeigenaars aarzelen wel eens om energiebesparende investeringen te doen uit vrees dat hun kadastraal inkomen zal stijgen, stellen minister van Financiën Didier Reynders (MR) en zijn staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (MR) vast. Dat staat natuurlijk haaks op het regeringsbeleid dat groene verbouwingen net wil aanmoedigen. Daarom kregen de belastingsadministraties nu een rondzendbrief die energiebesparingsmaatregelen vrijstelt van een verhoging van het kadastraal inkomen. De ambtenaren mogen woningen dus niet hoger taxeren omdat ze energiezuiniger gemaakt zijn.

Volgens de rondzendbrief moet de administratie een onderscheid maken tussen verbouwingen die echt het comfort in een huis verhogen en maatregelen voor energiebesparing. Het kadastraal inkomen gaat enkel omhoog na verbouwingen die voor een bijkomend comfort zorgen: een extra badkamer installeren bijvoorbeeld, centrale verwarming aanleggen of een zolderkamer tot slaapkamer ombouwen. Het kadastraal inkomen gaat niet omhoog na verbouwingen die enkel dienen om energie te besparen, zoals een huis beter isoleren, zonnepanelen plaatsen of een energiezuinigere verwarmingsketel installeren.

Welke werken zijn vrijgesteld van de aanpassing? De rondzendbrief geeft enkele concrete voorbeelden van energiebesparende verbouwingen die niet tot een verhoging van het kadastraal inkomen leiden. Voor alle duidelijkheid: de lijst is niet volledig.

  • De vervanging van een oude verwarmingsketel door een veel energiezuinigere, met inbegrip van de werken nodig voor de schoorsteen.
  • De installatie van een verwarmingsketel die ook elektriciteit aflevert, een warmtepomp, een zonneboiler en foto-voltaïsche zonnepanelen.
  • De vervanging van glas door dubbel of drievoudig glas
  • De isolatie van het dak, de muren of de vloeren.
  • De installatie van thermostatische kranen.
  • Alle werken om een woning om te bouwen tot een passiefhuis.

Bron: Het Nieuwsblad1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

van hautte
mrt 17, 2010 21:12

Is dit ook geldig als met een electrische verwarming (nachttarief) vervangt door een totaal nieuwe verwarming op gas (incluis nieuwe radiatoren?

Mvg
kurt

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld