Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, maart 4, 2011 15:00 - Geen reacties

Vlaamse regering richt nieuwe vennootschap op voor sociale leningen

04
mrt2011

Er komt een nieuwe Vlaamse vennootschap die alle sociale leningen in Vlaanderen zal bundelen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, nadat eerder deze week bekend raakte dat het Vlaams Woningfonds, de belangrijkste vestrekker van sociale leningen in Vlaanderen, afstevent op een faillissement.

Op dit moment verlenen zowel het Vlaams Woningfonds als de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) woonleningen tegen een lage rente aan mensen die het moeilijk hebben om op de private hypotheekmarkt geld te lenen.

Uit een audit van de Inspectie van Financiën bleek dat het Woningfonds in erg slechte papieren zit. De kosten zijn hoger dan de inkomsten, de subsidies zijn ontoereikend en zonder maatregelen dreigt het faillissement tegen 2020. Dat zou niet alleen een slechte zaak zijn voor de Vlaamse regering, die borg staat voor de leningen, maar ook voor mensen die beroep willen doen op een goedkope sociale lening.

Saneren
De Vlaamse regering besliste daarom op aangeven van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche om de sector van de gesubsidieerde sociale leningen grondig te hertekenen. In de eerste plaats moet de boekhouding van het Vlaams Woningfonds op korte termijn gesaneerd worden. De regering zal daarvoor extern advies inwinnen. In elk geval zal niet geraakt worden aan het huidige personeelsbestand, verzekert Van den Bossche.

Daarnaast zullen de sociale leningen, die nu aan verschillende rentevoeten en onder verschillende voorwaarden uitgereikt worden, in 2012 geharmoniseerd worden tot één sociale lening, waarbij de rentevoeten afhangen van het gezinsinkomen en het aantal kinderen.

De sociale lening zal vanaf 2013 enkel nog uitgereikt worden door een nieuw op te richten vennootschap, waarin het Vlaams Woningfonds en de afdeling leningen van de VMSW zullen opgaan.

Waterdicht
“Er zijn verschillende rechtsstructuren mogelijk”, legt Van den Bossche uit. “Bedoeling is dat we, aan de hand van externe expertise, in 2011 het businessplan opmaken.” Vast staat dat in dat businessplan waterdichte garanties komen om de financiële gezondheid van de vennootschap op lange termijn te waarborgen, verzekert de minister. Zo komen er minimumvereisten op het vlak van solvabiliteit en liquiditeit en parameters voor de rendabiliteit van het bedrijfsmodel.

“Voor mij is het essentieel dat mensen met een bescheiden inkomen de kans blijven krijgen om een eigen huis te kopen”, aldus Van den Bossche. “Momenteel hebben zo’n 30.000 mensen een lening bij het Vlaams Woningfonds en 22.000 bij de VMSW. Deze beslissing garandeert dat we in de toekomst minstens evenveel sociale leningen kunnen blijven uitreiken.”

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld