Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, april 21, 2010 16:16 - Geen reacties

Vlaamse Ombudsdienst krijgt steeds meer klachten over renovatiepremie

21
apr2010

De Vlaamse Ombudsdienst heeft in 2009 een recordaantal vragen en klachten gekregen en behandeld. Ruim een derde van de klachten ging over het thema wonen, en over renovatiepremies in het bijzonder.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat de Vlaamse ombudsman Nan Van Zutphen woensdag voorgesteld heeft in het Vlaams parlement. In 2009 kreeg de Vlaamse Ombudsdienst 6.712 vragen en klachten en werden er 1.441 nieuwe klachtdossiers aangelegd. In totaal behandelde de dienst 1.771 dossiers, waarvan er 1.470 beoordeeld zijn. Ongeveer 60 procent van de klachten bleek gegrond. In 2008 behandelde de Ombudsdienst 1.591 dossiers.

Een sluitende verklaring voor de toename heeft ombudsman Van Zutphen niet, maar hij wijst wel op het hoge aantal klachten over de verstrengde voorwaarden van de renovatiepremie.

37,2 procent van de behandelde klachten ging over het thema wonen. Het aantal klachten over de renovatiepremie steekt daar met kop en schouders boven uit. Toen de Vlaamse regering in oktober 2009 met onmiddellijke ingang de voorwaarden voor renovatiepremies strenger maakt, liepen bij de Vlaamse Ombudsdienst in tien dagen tijd 300 klachten binnen. Volgens Van Zutphen heeft de Vlaamse overheid daarin tekort geschoten. De ombudsman hekelt vooral de plotse aanpassing zonder overgangsmaatregelen en de “bedroevend slechte” communicatie van de overheid.

De ombudsman benadrukt dat de perikelen met de renovatiepremie geen “accident de parcours” zijn. Hij wijst in dat verband op de raadgeving die de Ombudsdienst de voorbije
tien jaar tot drie keer toe deed in verband met de problemen rond de communicatie over woonpremies.

De Ombudsdienst ontving ook veel klachten van sociale huurders. Het gaat dan vooral over de lange wachtlijsten, de woonkwaliteit en de berekening van de huurprijs.

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld