Vastgoedplatform

Nieuws België, Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, februari 18, 2010 18:12 - Geen reacties

Vijf jaar cel voor oplichter Spaanse vakantiehuisjes

18
feb2010

Marcel B., de 41-jarige Nederlander die honderden Belgen en Nederlanders heeft opgelicht door niet-bestaande vakantiewoningen in Spanje te verhuren, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Het openbaar ministerie in Groningen wil nu de illegaal verkregen inkomsten van de eigenaar van de website Villaspanjehuren.nl terugvorderen.

De gedupeerden boekten via de website een vakantiewoning in Spanje. Voor de huur van het verblijf werd een bedrag van ruim duizend euro betaald. Het geld werd overgeboekt naar een bankrekening van het bedrijf Villa Spanje Huren, gevestigd aan de Koldingweg in Groningen.

Ruim 500 gedupeerden
Toen de eerste vakantiegangers naar Spanje afreisden, bleek al snel dat het vakantieadres niet bestond of aan derden was verhuurd. Nadat de politie via de media een waarschuwing had verspreid en melding had gemaakt van de oplichting, kwamen steeds meer benadeelden zich melden bij de speurders.

548 Benadeelden hebben aangifte gedaan van oplichting door de eigenaar van het bedrijf. Meer dan 130 slachtoffers zijn afkomstig uit België.

Guardamar
Agenten kwamen de man uit Arnhem op het spoor na een intensief onderzoek van ruim drie maanden. Begin juli viel de politie binnen in het bedrijfspand. Daar werd de aanwezige administratie en een computer in beslag genomen en een 47-jarige man uit Arnhem aangehouden.

In eerste instantie werd verondersteld dat de 41-jarige man in Azië zou zijn ondergedoken. Via contacten van de verdachte werd echter vastgesteld dat hij in de omgeving van Alicante verbleef. Toen bleek dat zijn contact voor een bezoek naar Spanje was vertrokken, werd de Spaanse politie gealarmeerd. Die rekende de man donderdagmiddag in op een adres in Guardemar.

Belgische gedupeerden
De familie Pousset-Smets uit Bilzen had via de website een villa voor zes personen gehuurd in Platja de Fornells. Kostprijs, na een korting van 25 procent, bedraagt 1990,25 euro. “Ik had het aanbod op de zoekertjessite Kapaza.be gezien. Een vakantie in een eigen villa met zwembad, dat leek ons wel wat”, zegt Marc Pousset (37).

“Voor alle zekerheid heb ik gecheckt of het btw-nummer bestond. Dat klopte, er was dus geen reden meer om het zaakje niet te vertrouwen.” Zijn vrouw Francine Smets (38) is heel erg teleurgesteld. “Ik heb voor onze boeking telefonisch contact gehad met een vriendelijke dame. Ze werd wel boos toen ik vroeg hoe we konden checken dat het bedrijf wel degelijk bestond.”

1.000 euro voorschot
Francine en Marc betaalden 1.000 euro voorschot. “Ik ben blij dat we het hele bedrag – 1990,25 euro – niet betaald hebben. Ik vind het vooral spijtig voor onze kinderen die uitgekeken hadden naar de vakantie in Spanje. Dat viel allemaal in het water”, aldus Marc.

Ook Mustafa Demirsatan (26) uit Hasselt werd slachtoffer van de oplichting. “Ik had een appartementje voor vier personen geboekt in Rosas, aan de Costa Brava. De 345 euro zijn we kwijt, daar ben ik zeker van.”

Bron: Vandaag.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld