Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op woensdag, april 28, 2010 16:50 - Geen reacties

Verhuur van Oostenrijkse woning

28
apr2010

In veel landen is de waarde van vastgoed, na jaren van excessieve prijsstijgingen, gedevalueerd. Oostenrijk en Zwitserland vormen daarop echter duidelijke positieve uitzonderingen. Het kopen van een eigen vakantiewoning in Oostenrijk vergt echter wel wat voorstudie. Niet iedere gemeente staat namelijk te popelen om chalets of appartementen aan buitenlanders te verkopen.

In het verleden was het als buitenlander niet altijd even makkelijk om eigenaar te worden van een tweede woning in Oostenrijk. Door het lidmaatschap van de Europese Unie is het kopen in Oostenrijk eenvoudiger geworden, toch kunnen er zelfs nu restricties zijn. Afhankelijk van de regio en gemeente kan het zomaar voorkomen dat een buitenlandse eigenaar zijn woning slechts beperkt mag gebruiken. In dat geval wordt de woning veelal gebruikt als beleggingsobject, waarbij een groot deel van het rendement uit verhuuropbrengsten komt.

Verhuren
De reden hiervoor is dat veel buitenlandse chaletbezitters hun eigendom vrijwel alleen gedurende de winterperiode enkele weken (laten) gebruiken. De rest van het jaar staat de woning leeg. Een doorn in het oog van veel Oostenrijkse gemeenten. Het gevolg hiervan is namelijk dat er in buiten het wintersportseizoen weinig activiteit is in een dorp. En dat heeft gevolgen voor locale ondernemers. Vaak beperken de locale overheden de verkoop aan buitenlanders of stellen verordeningen op waarin buitenlandse eigenaren verplicht worden het chalet of appartement via reisorganisaties aan gasten te verhuren.

Aantrekkelijker
Verhuur heeft voordelen voor zowel de eigenaar als de gemeente. Voor de eigenaar is het belangrijk dat zijn eigendom goed wordt beheerd en de huurinkomsten de parkkosten ten minste dekken en daarnaast nog een leuk rendement opleveren. De gemeente profiteert van de verhuur op basis van de extra toeristenbelasting en uitgaven die gasten tijdens hun verblijf doen. Met die inkomsten kan de gemeente weer meer investeren in de infrastructuur om het dorp aantrekkelijker te maken voor haar gasten. Daarnaast levert een vakantiepark ook extra werkgelegenheid voor het dorp. Heeft u interesse in Oostenrijk? Dan is het zinvol de mogelijkheid van verhuur te overwegen.

Bron: Mondi, de belangenorganisatieReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld