Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, september 26, 2009 22:05 - Geen reacties

Tips voor wie z’n huis verkoopt

26
sep2009

te_koopWie zijn huis verkoopt, wil daar uiteraard de beste prijs voor krijgen. Met onderstaande tips haal je het onderste uit de kan. In een moeilijk klimaat, kunnen die het verschil maken.
De eerste indruk die kandidaat-kopers hebben van je huis, is heel belangrijk. Zorg daarom voor een verzorgde voortuin en oprit, was de ramen en zorg dat de bel werkt. En zorg er natuurlijk ook voor dat je huis proper en opgeruimd is. Doe verder ook de moeite om de kleine gebreken aan je huis in orde te brengen. Afbladderende verf, loshangend behang, lekkende kraantjes, losse tegels, defecte lampen en gebarsten stopcontacten of schakelaars geven een verwaarloosde indruk en zijn dus absoluut te mijden. Zet tot slot ook een bloemetje op tafel als je kandidaat-kopers ontvangt en laat een rustig muziekje spelen op de achtergrond. Zo breng je de bezoekers in de juiste stemming om toe te happen.

Gemiddeld staat een huis 100 dagen te koop voor het verkocht is, zo blijkt uit de recentste vastgoedstudie van het makelaarsnetwerk ERA. Een appartement is gemiddeld 122 dagen op de markt voor er een koper is gevonden. Dat komt overeen met drie tot vier maanden. Bouw tijdens die periode je verkoopinspanningen gradueel op. De eerste maand dat je huis te koop staat, plak je dat best niet op de gevel. Een woning die te lang ‘zichtbaar’ te koop staat, verliest immers snel zijn aantrekkelijkheid. Begin dus met advertenties in bladen en op gespecialiseerde websites en zet pas in een tweede fase een bord voor je deur.

Gemiddeld ligt de uiteindelijke verkoopprijs van een woning 10procent lager dan de eerste vraagprijs, blijkt uit de cijfers van ERA (11procent voor huizen, 9procent voor appartementen). Stel je vraagprijs daarom iets hoger dan de prijs die je hoopt te krijgen —zodat je kandidaat-kopers de kans geeft om af te dingen— maar overdrijf niet. Zeker in de huidige markt is het belangrijk de realiteit niet uit het oog verliezen en je vraagprijs redelijk te houden. Aan een vastgoedmakelaar kan je vragen om je huis te schatten. Meestal doen zij dat gratis. Op het internet zijn schattingsprogramma’s te vinden die je gratis aan het werk kan zetten, zoals de i-Checker van de Immochecker, de woningschatter van KBC of de gratis immulator van Stadim. Voor een professionele schatting van een onafhankelijke expert betaal je algauw 250 à 300 euro.

De energieprestaties van een woning spelen een steeds grotere rol bij de prijsbepaling. Hoe energiezuiniger de woning, hoe hoger de prijs. Wijs kandidaat-kopers daarom op de voordelen die je woning op dat vlak te bieden heeft, zoals lage energiefacturen, thermostatische kranen, dakisolatie, dubbel glas of een hoogrendementsverwarmingsketel en doe eventueel nog een inspanning om de energiezuinigheid van je woning te bevorderen. Ga voor de verkoop ook na of je nergens schimmel of condensatievlekken ziet. Die kunnen wijzen op koudebruggen, wat nefast is voor de isolatiewaarde van de woning. Controleer verder ook of je huis is uitgerust met een aparte elektriciteitsteller voor het nachtverbruik. Op al deze elementen wordt gelet bij de opmaak van het energieprestatiecertificaat (EPC). Dat moet sinds 1november 2008 verplicht voorgelegd worden bij de verkoop en geeft op een schaal van0 tot700 weer hoe energiezuinig de woning is.

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld