Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, januari 27, 2010 15:56 - Geen reacties

Succes voor Open Architecten in Europan 10-wedstrijd

27
jan2010

Het Antwerpse bureau Open Architecten is in de Europan 10-wedstrijd bekroond met hun inzending voor de Balteau-site in Luik. Europan is een tweejaarlijkse Europese stedenbouwkundige ontwerpwedstrijd die bij architecten jonger dan 40 jaar polst naar hun baanbrekende visies over wonen en werken in de stad.

Aan deze tiende editie van Europan konden teams van jonge architecten een ontwerp insturen voor één of meerdere van de 62 projecten in 19 landen. In totaal waren er meer dan 2.400 inzendingen. In elk land afzonderlijk werd een winnaar verkozen. In België vielen de Antwerpenaars van Open Architecten in de prijzen. Ze behaalden de tweede plaats met hun ontwerp voor de Balteau-site in Luik. Het project is gelegen in het Guillemins-district naast het nieuwe station van de Spaanse sterarchitect Santiago Calatrava.

De site omvat een enorm bouwblok met een rand gevormd door een amalgaam van 19de-eeuwse burgerwoningen, arbeidershuisjes, appartementsblokken uit de jaren ‘70 en onbebouwde percelen. De oude industriële site aan de binnenzijde van blok vormt een stedelijke restruimte.

In eerste instantie wordt de rand van het bouwblok hersteld. De zijde langs de nieuwe esplanade van het Calatravastation tot aan de Maas wordt voorzien van een bruisende stedelijke wand met een mix van woningen, winkels, designcentrum en een hotel.
De binnenzijde van het bouwblok schept ruimte voor 100 patio- en atelierwoningen, een expositieruimte voor het designcentrum, een kinderdagverblijf en een ontmoetingsruimte voor ouderen. Al het parkeren gebeurt ondergronds. In deze nieuwe woon- en werkomgeving hebben voetgangers en fietsers voorrang. De openbare ruimte binnenin het bouwblok wordt een plek voor ontmoeten en verblijven.
De eerste prijs in België was voor een Italiaans duo met hun opfrisproject voor de stadhuisbuurt in Gembloers in de provincie Namen.

www.europan-europe.com

Bron: www.vlaamsearchitectuur.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld