Vastgoedplatform

Evenementen - Gepost op vrijdag, oktober 16, 2009 16:30 - Geen reacties

Seminarie Duurzaam Wonen: Utopie of (weldra) realiteit?

16
okt2009

Advies voor duurzame stads- en dorpsvernieuwing in de praktijk.

Een duurzame wijk is meer dan een verzameling duurzame gebouwen, het gaat ook over mobiliteit, ruimtelijke planning, … Een duurzame wijk plannen vergt dan ook een brede kijk vanuit verschillende invalshoeken, kortom een geïntegreerde aanpak. Het spreekt voor zich dat dergelijk planningsproces enkel mogelijk is als er ook met kennis van zaken vanuit die verschillende specialismen aan wordt meegewerkt.

Vandaar dat, vanuit de werkgroep wonen voor het leven van de transitiearena duurzaam wonen en bouwen [www.duwobo.be] een “Advies voor duurzame stads- en dorpsvernieuwing” werd opgezet, dit met de steun van de Vlaamse overheid.

Een 15-tal NGO’s met een diversiteit aan competenties maar alle met een sterk professionalisme werkte een leidraad voor duurzame wijken uit en adviseerde zes concrete projecten. De inloopperiode wordt afgesloten met een seminarie. De leidraad wordt op een website gecommuniceerd [www.levende_wijken.be] en de NGO’s staan klaar voor advies en begeleiding op maat.

Op 21 oktober 2009 stellen de NGO’s hun visie en aanpak voor om steden, gemeenten en projectontwikkelaars te adviseren voor duurzaam wonen en bouwen. De kracht hiervan is dat er binnen een kort tijdsbestek zeer uiteenlopende expertise in één benadering wordt geïntegreerd, met aanbevelingen die projecten op een hoger plan kunnen brengen.

Enkele getuigenissen illustreren concrete cases. Daarop volgt een debat onder de titel “Duurzaam Wonen: een utopie of (weldra) realiteit?” met Linda Boudry van het Kenniscentrum Vlaamse Steden, Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw, Schepen Wim Dries voor RO en Wonen in Stad Genk, Luc Stijnen van de sociale woningbouwmaatschappij Zonnige Kempen, Alex Verhoeven van de Vereniging van de Vlaamse Steden en Gemeenten.

Programma:

  • 13u30 Vlaams Minister-President Kris Peeters
  • 13u45 Inleiding To Simons – Transitiearena DuWoBo
  • 14u00 Wonen in dorps- en stadsvernieuwing duurzaam aansturen, hoe vroeger hoe beter, Trui Maes – UGent CDO
  • 14u35 Pauze
  • 15u00 Hebben steden en gemeenten nood aan advies voor meer duurzame stads- en dorpsvernieuwing?
  • 15u15 Getuigenis Clementwijk, Veerle Stuer – Sint-Niklaas & Els Huigens – Fris in het Landschap
  • 15u45 Getuigenis Hoge Avrije, Youri Vandenberghe voor Bostoen
  • 16u00 Debat “Duurzaam Wonen, utopie of (weldra) realiteit?”, moderator Bruno Huygebaert – VRT.
  • 17u00 drankje

Datum: 21 oktober 2009
Locatie: Maria Baers Auditorium, Martelarenplein in Brussel
Ontvangst: vanaf 13u en afsluiting met een drankje om 17u.
Inschrijving noodzakelijk (gratis): Tiny Devriendt (t.devriendt@cedubo.be)

NETWERK van NGO’s: Bond Beter Leefmilieu, Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers, Dialoog, Enter (lokale afdelingen Toegankelijkheidsburo), Mobiel 21, Kind & Samenleving – Ruimtecel, Passiefhuisplatform, Samenlevingsopbouw (lokale afdelingen), Trage Wegen, Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze, Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen, Voetgangersbeweging, Vlaams Overleg Sociale Economie (lokale afdelingen). Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg is hun partner en, waar nodig, kunnen de NGO’s beroep doen op (aanvullende) expertise van de VMSW en leden uit de transitiearena duurzaam wonen en bouwen. Coördinatie: Cedubo en UGent-CDO.

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap.Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld