Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, oktober 8, 2009 16:48 - 3 Reacties

Primeur in Vlaanderen: 1e duurzame woonwijk

08
okt2009

Bostoen NV, de Vlaamse referentie in de bouwsector, lanceert met De Hoverije in Ertvelde de eerste echte duurzame woonwijk, een absolute primeur in Vlaanderen. Dit unieke project, waarvan de start voorzien is begin 2010, is het allereerste volledig zelfbedruipende nul-energieproject in Vlaanderen en luidt aldus de toekomst van de nieuwbouwmarkt in.

dehoevere
Een traditioneel gebouwd passiefhuis drijft de energiekost al terug met 90 procent. Nu wordt ook de overige energie alternatief aangeleverd zodat de uiteindelijke energiefactuur nul bedraagt.
Bovendien staat het woonproject ook voor een andere perceptie van verkavelen. Bij de ontwikkeling van de duurzame woonwijk liggen de hoofdaccenten immers op nulenergie, gemeenschappelijk en privé groen, autoluwte en centrale waterrecuperatie.
De Hoverije in Ertvelde komt als Vlaamse primeur tegemoet aan de stijgende energiekost, de strenge Europese milieuwetgeving en een groeiend maatschappelijk bewustzijn. Bostoen NV geeft met zijn uniek en duurzaam woonproject aan Vlaanderen een economisch verantwoorde en haalbare invulling aan het Europese Klimaat- en Energieplan.

Nieuwe visie op verkaveling
Het duurzame woonproject De Hoverije getuigt van een radicaal nieuwe visie op wonen. In tegenstelling tot de klassieke manier van verkavelen, worden duurzame woonwijken totaal anders opgevat.

Ten eerste wordt het groen, dat een centrale plaats krijgt in het geheel, uitgetekend. Op die manier beschikt elke bewoner over zijn eigen, afgebakende privétuin, omgeven door gemeenschappelijk groen. De tuin is er dus voor de woning en garandeert dat de bewoners echt in het groen leven. Aansluitend volgt de hoofdbaan die door middel van zijdelingse, niet-verharde lanen verschillende lobs vormt. In de doodlopende dreven en lanen zal doorgaand verkeer onmogelijk zijn, zodat autoluwte verzekerd is. Kinderen krijgen vrij spel in De Hoverije.

Binnen de verschillende lobs worden dan de individuele woningen zuidgericht ingeplant. Op die manier benut Bostoen NV alle beschikbare ruimte optimaal, zonder daarbij de aandacht voor de individuele woning uit het oog te verliezen.

Nul-energiewoning
De Hoverije in Ertvelde is de eerste, volledig passieve woonwijk in Vlaanderen. Bostoen NV heeft daarmee, na het eerste gecertificeerde bakstenen passiefhuis, opnieuw een Vlaamse primeur in handen.

Een passiefhuis is een woning zonder centrale verwarming, die zichzelf verwarmt met zonnewarmte, een grondsonde en warmterecuperatie. Dankzij optimale isolatie en ventilatie heerst er in een passiefhuis altijd een aangenaam lenteklimaat, zonder tochtstroken. Een traditioneel passiefhuis zorgt al voor een energiebesparing van 90 procent. De nul-energiewoningen van Bostoen NV leveren nu ook de resterende energie alternatief aan door middel van zonnepanelen en warmtepompen, zodat de uiteindelijke energiefactuur nul bedraagt.

De Hoverije in Ertevelde is dus met andere woorden volledig zelfbedruipend – uniek in Vlaanderen! Met De Hoverije in Ertvelde maakt Bostoen NV eens te meer duidelijk dat passiefhuizen ook toegankelijk zijn voor het grote publiek. Elk van de 75 unieke woningen in de duurzame woonwijk is een betaalbare oplossing voor de gemiddelde Vlaming. Het project komt bovendien tegemoet aan de huidige energie- en milieuproblematiek. Een gecertificeerd passiefhuis van Bostoen NV is immers niet alleen de norm van de toekomst inzake nieuwbouw maar vooral ook een aangename, economische en milieuvriendelijke manier van wonen.

Over Bostoen NV
Bostoen NV, het familiebedrijf van Francis Bostoen uit Drongen, is sinds 1982 dé referentie voor bouwen in Vlaanderen. In de eerste jaren, realiseerde Bostoen zo’n 30 sleutel-op-de-deur woningen. Met 500 rechtstreekse en onrechtstreekse werknemers, heeft het bouwbedrijf nu jaarlijks zo’n 450 woningen in de pijplijn. Bostoen NV, onder de deskundige leiding van Stephan Bostoen, staat al jaren garant voor kwaliteitsvolle woningen, naar het budget van het doorsnee Vlaamse gezin. Vanaf heden, zal Bostoen NV ook bekend staan om zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bostoen NV opende in februari 2009 de eerste passieve kijkwoning in Vlaanderen. Bovendien startte de firma met de realisatie van een honderdtal passiefhuizen die allemaal gegarandeerd het passiefhuiscertificaat behalen. Ondertussen wordt ook de eerste, traditioneel gebouwde, duurzame woonwijk gelanceerd. Hiermee bevestigt Bostoen NV eens te meer dat het een voortrekker is op de Vlaamse en Europese nieuwbouwmarkt, met een duidelijke visie op de toekomst.

Bron: Bostoen3 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Dekeersgieter Debby
mei 21, 2011 10:21

Zeer intersant ! Graag wat meer info via post ?
Dekeersgieter debby
St-Antoniusstraat 49 – 8500 Kortrijk
056/227885
Ik ben momenteel op zoek naar een vooral gezondere wooning, daar ik overgevoelig ben geworden aan alle electrosmog toestanden… Het maakt mij echt ziek en ik vole mij verplicht mijn huis te verkopen en een gezondere plaats buiten stad, te zoeken. Vriendelijke groet, Debby

Hendrik Nelde
jun 1, 2011 9:14

Beste Debby, mij dunkt dat er in Vlaanderen maar weinig gebieden zijn zonder electro- smog. Je kan er zelf zake aan doen, zoals geen WIFI, geen GSM, nabij het bed alle electrische apparatuur tot aan het stopkontakt uitzetten, enz… Succes!

Avance = vooruitgang | D66 Enschede
jan 18, 2012 11:23

[…] in woningen, alles samenvoegen en laten zien dat het mogelijk is. België heeft bijvoorbeeld ‘De Hoverije‘ in Ertvelde, een nul-energieproject. Delen van wat we in Oikos wilden bereiken zie je daar […]

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld