Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, november 19, 2010 10:04 - Geen reacties

Passieve architectuur met Ytong

19
nov2010

Het architectenkantoor Format D², opgericht in 1995, is gespecialiseerd op het gebied van duurzame ontwikkeling en het ontwerpen van eengezinswoningen. Onder hun laatste creaties bevindt zich een passieve woning in de regio Mons (Bergen), opgebouwd met Ytong blokken van 48 cm dikte.
Het Format D²-team bestaat uit één ingenieur-architect en enkele gespecialiseerde medewerkers. De filosofie van het kantoor is gebaseerd op het gebruik van gezonde materialen, zoals o.a. hout en natuurlijke isolatie, en sinds kort ook Ytong. « Waar we erg veel aandacht aan besteden is de oriëntatie, de isolatie, de energieterugwinning en de luchtdichtheid van onze realisaties », benadrukt Dominique Deramaix, architect en bestuurder.
Verdergaand op dit gedachtegoed onderschrijft het kantoor dan ook het initiatief van de Waalse Regio: ‘Construire avec l’Energie (bouwen met energie)’. En ook: « het passiefhuisplatform te Wallonië, waarvan wij één van de stichtende leden zijn, heeft als doel de energie-efficiëntie van passiefhuisconstructies te promoten.”

Duurzame sociale woningen

Anderzijds werkt het bureau Format D² regelmatig samen met een collega- architectenkantoor te Braine L’Alleud dat zich heeft toegespitst op sociale woonbouw. Dat laat hen toe op de publieke markt werkzaam te zijn. “Beide kantoren zijn complementair en werken onder tijdelijke verenigingen samen in de sector van nieuwe duurzame sociale woningen.» Gedurende zeven jaar had Format D² een uitgesproken voorkeur voor materialen zoals hout, maar het heeft zojuist een eerste project in Ytong-cellenbeton met volle tevredenheid beëindigd. « Wij bouwen laagenergiehuizen, die eisen volgen strenger dan deze opgelegd door de Waalse regering. Ytong heeft bewezen hiervoor het ideale massieve materiaal te zijn. Het voldoet op drie niveaus: als dragende muur, als ononderbroken isolatie en als onmiddellijk te bepleisteren structuur. Door de verlijming van de blokken bevat het gebouw bovendien veel minder vocht en kan men sneller met de afwerking ervan beginnen.”

Passief met 48 cm Ytong

Het passiefhuis gebouwd te Mons werd opgetrokken met de Ytong ‘low energy’-blok van 48 cm dikte. Het bestaat uit 2 volumes: een compact hoofdvolume dat volledig naar het zuiden gericht is, en een ander, parallel met de straat, dat de garage bevat. « Een passiefhuis vraagt een bepaalde isolatiewaarde, en als gevolg daarvan zijn de muren dikwijls zeer dik. Bij deze woning werden 48 cm dikke Ytong-blokken gebruikt die bovendien super isoleren. Extra isolatie was niet nodig, zodat het optrekken van de muren eenvoudig en snel gebeurde. De woning heeft een mantel gekregen die zeer eenvoudig en koudebrugvrij is.” De woning bevat geen verwarmingsinstallatie: “we bereiken hier een K-waarde onder 15. Een kleine aanvullende radiator en een badhanddoekverwarmer in de badkamer volstaan ruim. »

Aangename leefruimte

Voor dit voorbeeldproject, had het bureau al enkele verbouwingen met Ytong gerealiseerd. De wensen van zijn klanten hadden hiertoe geleid: “als men de bouwheer vraagt of hij wil bouwen met hout of met Ytong, heeft hij hierover meestal al goed nagedacht. Wanneer er crépi gewenst wordt, is Ytong de vanzelfsprekende keuze omdat geen extra draagstructuur voorzien moet worden. Meer en meer mensen kiezen voor deze oplossing. Bovendien, muren met een gevelsteen meten gemakkelijk 60 cm, die in hout 50 cm. Wanneer Ytong gebruikt wordt, is isolatiemateriaal niet nodig en vermijdt de eigenaar extra verlies aan woonruimte. En tot slot, een crépi als gevelafwerking is aanzienlijk goedkoper dan een gevelsteen of hout.”

Bron: XellaReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld