Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 27, 2009 10:41 - Geen reacties

Overheidsmaatregelen moeten de schok verzachten

Tags:
27
feb2009

Batibouw opent de deuren in volle economische crisis. Hoe kijkt de bouwsector aan tegen deze financieel donkere tijden. Metro vroeg het aan Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Het jaar 2009 wordt een moeilijk jaar. Hoe gaat de bouwsector deze periode tegemoet?

«Eerst en vooral mogen we niet uit het oog verliezen dat de bouwmarkt al sinds het begin van 2008 een inzinking kent. De laatste indicatoren bevestigen die dalende trend. Deze vertraging was dus al bezig voor de kredietcrisis de kop op stak. Tijdens de eerste jaren van het nieuwe millennium zaten we in een hoogconjunctuur en we kunnen ons dus verwachten aan een plafonnering van de nieuwbouw voor de komende jaren. Het jaar 2009 wordt, zonder dramatisch te willen klinken, alvast een slecht jaar. Maar we zullen toch nog 50.000 nieuwe gebouwen optrekken, dat is toch niet verwaarloosbaar.»

In andere landen slaat de crisis in de sector wel al keihard toe.

«Het is waar dat de bouwsector in Ierland of Spanje volledig gestagneerd is. Dat zal bij ons niet het geval zijn. Onze banken zijn de laatste jaren erg voorzichtig geweest. Door die houding werd een oververhitting van de sector vermeden. We zitten dus niet met een overcapaciteit. De sector bij ons is gezond. Waar we wel voor vrezen, is een algemene daling van de koopkracht. En wanneer een gezin geen vertrouwen in de toekomst  heeft, zal het ook niet veel investeren.»

Zijn er sommige subsectoren die het wel goed zullen blijven doen?

«De koopkracht van de particulieren is gedaald. Daarom verkiezen ze om eerst te renoveren en hun bestaande huis op te waarderen, dat vraagt immers een kleinere investering. We zien ook sinds enige tijd dat er vooral geïnvesteerd wordt in functie van een zuiniger energiegebruik. Niemand is de stijging van de energiefactuur in 2008 vergeten. De maatregelen van de regering in het kader van het relanceplan gaan ook in de goede richting. We verwachten dat ze de sector een boost zullen geven.»

Zijn die maatregelen voldoende om het jobverlies in de sector te beperken?

«We zitten al een aantal jaar aan een historisch maximum wat betreft de werkgelegenheid. Er werken bijna 265.000 mensen in onze sector. Momenteel is het jobverlies nog beperkt, al hebben we in de maand januari 1.000 jobs zien verdwijnen. De btw-verlaging die de regering heeft ingevoerd moet de schok nu helpen opvangen. Die schok kunnen we niet vermijden, maar we kunnen wel de gevolgen verzachten. Maar het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel jobs er uiteindelijk zullen verdwijnen. Wat we wel weten is dat de ruwbouwsector harder geraakt zal worden dan de afwerkingsbedrijven.»

Bron: Metro



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld