Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, juni 26, 2009 17:11 - Geen reacties

Nummers voor ieder huis

26
jun2009

Jarenlang hadden vrijwel alle woningen pal naast de voordeur dezelfde saaie, zwartwitte huisnummer- plaatjes. Eerst van emaille, later van kunststof. Tegenwoordig is de variatie enorm, en zijn zelfs trends op het gebied van nummer- bordjes te bespeuren.

Wie een koopwoning betrekt, pakt meestal snel na de sleuteloverdracht een schoevendraaiertje om dat ‘lelijke’, standaard meegeleverde, of door vorige bewoners achtergelaten, huisnummerbordje van de muur te halen. Nam vroeger bijna iedereen genoegen met een paar weinig opzienbarende standaardcijfertjes naast de voordeur, tegenwoordig lijkt het hek volledig van de dam. Vooral in straten waar de koophuizen er exact hetzelfde uitzien, zoals in menig nieuwbouwwijk, is de variatie aan huisnummerbordjes enorm. Bij rijtjes huurhuizen is de verscheidenheid minder, omdat woningcorporaties vaak geen wijzigingen aan gevels toestaan.

Neem een doorsnee straat in bijvoorbeeld de Rotterdamse wijk Nesselande. Een vluchtige blik daar leert, dat geen huis dezelfde huisnummeraanduiding draagt. Historisch aandoende exemplaren van emaille, roestvrijstalen cijfers, plastic plaatjes met behalve een getal ook namen van alle bewoners, beschilderde dakpannen met foto’s van complete gezinnen. Natuurlijk ook de standaardplaatjes die voor een paar euro bij de hakkenbar of sleutelboer gemaakt kunnen worden. Die bordjes zijn echter ver in de minderheid.

„Huisnummerbordjes worden steeds persoonlijker,’’ zegt Enrico Venes: eigenaar van webwinkel ‘Namenenzo.nl’. Hij verkoopt via internet zo’n tweeduizend bordjes per maand. Zelfs, met enige regelmaat, aan dezelfde particulieren ‘omdat die steeds iets nieuws willen’.

„Het is een regelrechte hype. En wat bij mij wordt besteld, is slechts een deeltje van een nog veel grotere hoeveelheid. Want tegenwoordig kunnen huisnummerbordjes overal en nergens worden aangeschaft: bij natuurlijk de sleutelmaker – de goedkope exemplaren met in kunststof gegraveerde cijfers – maar ook in bouwmarkten, speciaalzaken zoals woonwinkels en ettelijke internetsites.’’

Venes stelt vast dat het uiterlijk van huisnummerbordjes steeds persoonlijker wordt. „Mensen willen met zo’n plaatje naast de deur complete verhalen vertellen over wie er achter de voordeur wonen. Zo hebben brandweermannen vaak graag een afbeelding of miniatuur van een brandweerautootje als onderdeel van het huisnummerbord. Of er moeten pootafdrukjes van honden of katten naast de cijfers, waarmee bewoners aangeven huisdieren te hebben. De meeste mensen willen iets eigen met zo’n nummerbordje uitstralen, zich onderscheiden van de rest en wat privacy weggegeven. Uitstralen dat ze trots zijn om wat zich achter de gevel afspeelt. Vandaar dat je vaak namen van alle gezinsleden naast de cijfers ziet staan.’’

De huisnummerbordjes, gemaakt van roestvrijstaal, zijn volgens Venes nu dé trend. „En ook gebogen rvs-plaatjes waarop cijfers in allerlei kleuren zijn geprint. De meeste mensen kiezen voor één kleur, maar we krijgen ook orders van huiseigenaren die wel zes kleuren willen. Onbegrijpelijk dat mensen zo’n circus naast hun deur willen. Verder zijn Nederlanders met die bordjes ook nog hypegevoelig. Speelt het Nederlands elftal, dan zijn de oranje cijfers en bordjes niet aan te slepen. Ach, we leveren alles zonder morren. Want handel is handel.’’ Wat trouwens ook goed scoort zijn de vrij tijdloze huisnummerborden van glas, steen, rvs of gekleurd perspex met energiezuinige ledverlichting. „Kunnen mensen ook ’s nachts goed zien wie er woont.’’

De meeste trendy huisnummerbordjes kosten bij Venes en concurrenten tussen de 50 en 100 euro. Die bij de sleutelboer of hakkenbar zijn en blijven echter nog altijd een stuk goedkoper.

Bron: AD.nlReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld