Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op woensdag, juli 22, 2009 14:53 - Geen reacties

Nieuwe verslagregels gewraakt

22
jul2009

Beursgenoteerde vastgoedbedrijven in Europa verzetten zich fel tegen nieuwe boekhoudregels die in de maak zijn en die hun balans ingrijpend kunnen veranderen.

De nieuwe regels zijn onnodig complex, leiden tot minder transparantie en mogelijk ook tot minder stabiele kasstromen, stelt koepelorganisatie Epra. ‘Dit moet koste wat kost voorkomen worden’, zegt Epra-ceo Philip Charls.

De woede van de vastgoedbeleggers richt zich op nieuwe regels van de International Accountant Standards Board (IASB) en de Financial Accounting Standards Board (FASB) over rapportage van huurcontracten. IASB en FASB willen dat rechten (gebruik) en verplichtingen (huur) uit huurcontracten straks op de balans komen, wat nu meestal niet gebeurt.

Banklening

De verplichting uit een huurcontract moet straks het karakter van een banklening krijgen waarover rente betaald wordt. Dat moet volgens IASB en FASB aan investeerders beter inzicht geven in de grote bestedingen van een bedrijf waarin ze beleggen.

IASB en FASB werkten al vóór de kredietcrisis aan deze regels, die volgens plan vanaf 2013 zullen gelden.

Vastgoedbeleggers kunnen door de nieuwe regels geraakt worden als huurders hierdoor voor kortere huurcontracten gaan kiezen. Huurinkomsten worden dan minder voorspelbaar. Maar ze zijn vooral bang dat de nieuwe regels ook voor henzelf als verhuurder gaan gelden. In het voorstel van IASB en FASB wordt daar nadrukkelijk op gehint.

Nieuwe cijfers op de balans

Als de nieuwe regels straks ook voor verhuurders gelden, moeten zij twee nieuwe cijfers presenteren op hun balans: de waarde van een huurcontract en de geschatte restwaarde van het vastgoed aan het einde van dat huurcontract. De marktwaarde van het vastgoed, waarnaar marktvorsers nu vaak kijken, wordt zo dus opgeknipt en minder zichtbaar.

Volgens vastgoedspecialisten geeft dat een verkeerde voorstelling van zaken en wordt prestatiebeoordeling juist lastiger. Ze vinden dat vastgoedbeleggers niet onder dezelfde noemer moeten vallen als bedrijven die bijvoorbeeld auto’s verhuren. Auto’ s worden na verloop van tijd minder waard en vastgoed kan juist in waarde stijgen. ‘De vastgoedsector maakt zich hierover grote zorgen. En terecht’, zegt Ad Buisman, sectorleider van de vastgoedafdeling van Ernst & Young Nederland.

Reacties

De IASB besluit in september of de nieuwe verslagregels ook gaan gelden voor vastgoedbeleggers en wil nu niet inhoudelijk reageren. Bij de organisatie kwamen 155 reacties binnen op het Discussion Paper waarin de plannen staan. Daar zitten onder meer reacties bij van de Nederlandse Vereniging Leasemaatschappijen en de Raad voor de Jaarverslaggeving.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld