Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, april 27, 2010 18:05 - Geen reacties

Markant wonen voor 80.000 euro

27
apr2010

Bouw een serie huizen met een prijs van maximaal 80.000 euro per stuk. Met die opdracht van corporatie Brabant Wonen ging Huybregts Systeembouw uit Son aan de slag. En met succes. De eerste 48 goedkope woningen, bestemd voor jongeren, verrijzen in de Aawijk te Den Bosch.

Niet alleen de lage prijs maakt de woningen bijzonder vindt Paul Uppelschoten, directeur van de onderneming. Het bedrijf is onderdeel van de VB groep, die zich richt op ontwikkelen, bouwen en beleggen. Huybregts Systeembouw is gespecialiseerd in innovatieve prefab bouwprocessen en technieken. Eerder bouwde het onder meer 150 prefab McDrive-restaurants voor McDonalds. Omdat de onderdelen van de prefabpanden in de fabriek worden gemaakt, kunnen ze op lastig bereikbare plekken in bijvoorbeeld binnensteden eenvoudig worden opgetrokken, zonder dat de omwonenden daarvan grote overlast ondervinden. De bouwdelen zijn eenvoudig te transporteren en op te bouwen. “En door in de fabriek te produceren, boeken we een enorme tijdwinst”, legt Uppelschoten uit. “In de Aawijk hebben we niet meer dan 16 tot 18 weken nodig voor 16 woningen.” Het grootste deel van de huizen is dan ook inmiddels opgeleverd. Ze verrezen op zes plekken in de Aawijk, een buurt waar vooral eengezinswoningen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw staan. De prefabhuizen zijn per vier rug aan rug gebouwd, zodat de beschikbare grond optimaal wordt gebruikt. “Ze zijn natuurlijk niet op de primitieve wijze gebouwd zoals de revolutiebouwers uit de negentiende eeuw dat deden”, stelt Uppelschoten geruststellend. “Ze voldoen aan alle eisen van deze tijd. Er zal dus geen sprake zijn van klachten zoals geluidsoverlast.” Bovendien zijn de woningen gemakkelijk aan te passen. “Dat kan omdat er in dit concept vooraf rekening mee is gehouden dat aanpassingen nodig zullen zijn voor de specifieke wensen van de doelgroepen of van de omgeving waar de woningen worden gebouwd.”

Kleine ingrepen
Indien gewenst, kunnen twee huizen zonder dat daarvoor een grote verbouwing nodig is, worden samengevoegd. “Een kwestie van een paar relatief kleine ingrepen. En ook is het mogelijk om ze installatietechnisch zo te bouwen dat ze zeer energiezuinig zijn. Dan stijgt overigens wel de bouwprijs en om die reden hebben we daar in de Aawijk niet voor gekozen.” Bij de ontwikkeling van de woningen, werkte Huybregts Systeembouw samen met architectenbureau Diederendirrix dat een markant ontwerp maakte voor de woningen. “De huurders krijgen dus een onder architectuur gebouwd huis, voor zo’n 360 euro per maand. Met een woonoppervlak van 65 vierkante meter, verdeeld over twee woonlagen. Inclusief een dakterras, een eigen keuken, een badkamer en vloerverwarming. Ik verwacht dat de huizen ongeveer net zo lang of misschien zelfs wel langer meegaan dan traditioneel gebouwde huizen.”

Detaillering
Hij wijst er op dat de woningen er niet allemaal hetzelfde hoeven uit te zien. “Weliswaar is de detaillering standaard, maar de indeling, de omvang en de buitenschil kunnen worden aangepast aan de omgeving of aan specifieke wensen.” Vanwege de mogelijkheden die het concept biedt, zijn er plannen om het huizentype ook elders te gaan bouwen. “Voorlopig gaat het vooral om woningen in deze regio, maar ik sluit niet uit dat er ook in andere delen van het land interesse bestaat.” Uppelschoten denkt daarbij in het bijzonder aan het bouwen van woningen voor specifieke doelgroepen, zoals jongeren, gehandicapten en senioren. “Het is niet onze bedoeling om op grote schaal rijtjeshuizen te gaan produceren. Met dit type woning richten we ons dan ook op enkele specifieke doelgroepen zoals bijvoorbeeld jongeren die willen wonen op binnenstedelijke compacte locaties. Die kunnen goed met dit concept overweg.”

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld