Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, mei 12, 2011 20:13 - Geen reacties

Laat taaltest aan sociale huisvestingsmaatschappijen

12
mei2011

Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) wil dat sociale huisvestingsmaatschappijen na een proefperiode van twee jaar zelf bij huurders taaltests kunnen afnemen. Die mogelijkheid is reglementair voorzien. Op die manier zou de naleving van de taalbereidheidsvoorwaarde bij huurders van een sociale woning kunnen verbeterd worden, meent Homans.
Sinds 1 januari 2008 gelden voor huurders van een sociale woning ook verplichtingen op vlak van taal- en inburgeringsbereidheid. “Maar in de praktijk wordt deze voorwaarde amper onderzocht of nageleefd”, zegt Homans. Zo waren er tot voor kort slechts drie huurders van een sociale woning in gebreke gesteld omdat ze de verplichtingen inzake taalbereidheid niet hadden nageleefd.

Kruispuntbank
Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) heeft volgens Homans in het Vlaams parlement toegegeven dat er wat schort met de controle op de naleving van de verplichting. “De sociale huisvestingsmaatschappijen moeten gegevens kunnen putten uit de kruispuntbank. Het zijn de Huizen van het Nederlands die de nodige gegevens moeten invoeren, maar dat gebeurt te weinig en te traag”, luidt het. Daarom pleit Homans ervoor om de sociale huisvestingsmaatschappijen zelf taaltests te laten afnemen. Die mogelijkheid is volgens haar ook voorzien in het kaderbesluit sociale huur.

Vuilnis
“Van mij moeten deze huurders geen boek van Hugo Claus – laat staan van Tom Lanoye – kunnen lezen. Maar ze moeten wel aan hun buren kunnen vragen wanneer het vuilnis moet worden buitengezet”, aldus Homans. Volgens Homans heeft minister Van den Bossche beloofd om de N-VA-voorstellen te bekijken.Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld