Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, januari 29, 2010 20:16 - Geen reacties

Kan ik samen met mijn kinderen vastgoed kopen?

29
jan2010

“Graag hadden wij samen met onze zoon een appartement voor hem gekocht. Wat zijn de beste mogelijkheden om dit te doen als ouder en wat zijn de mogelijke gevaren?” Julie Janssens, vermogensplanner bij Stremersch, van Broekhoven & Partners, geeft antwoord.

Een aankoop in onverdeeldheid met uw zoon kan interessant zijn om verschillende redenen. Om hem gedeeltelijke verantwoordelijkheid te laten dragen enerzijds, maar ook met het oog op een latere successieplanning.

In feite koopt u gewoon elk een te bepalen percentage in onverdeelde eigendom in het appartement. Zowel u beiden (samen als u met een gemeenschapsstelsel gehuwd bent, zoniet ieder voor een bepaald deel) als uw zoon. In totaal betaalt u 10 procent registratierechten (in Vlaanderen), en ieder betaalt registratierechten op zijn prorata eigendomsdeel in het onroerend goed. Met het oog op een successieplanning op een later moment is het vooral van belang dat uw zoon minstens van begin af aan mee eigenaar is, al is het maar voor 1 procent. Elke ‘uit onverdeeldheidtreding’ in de toekomst kan dan aan 1 procent registratierechten gebeuren (in plaats van opnieuw aan 10 procent).

Wil u uw zoon nu al bijvoorbeeld 50 procent eigenaar laten worden, dan stelt zich waarschijnlijk een financieringsvraagstuk. Gaat uw zoon hiervoor een lening aan, of wil u hem zijn aandeel schenken. Het goed monteren van deze schenking is heel belangrijk, zeker als u nog andere kinderen heeft! De impact van uw keuze om geld of onroerend goed te schenken heeft grote gevolgen.

De gevaren van een onverdeelde aankoop zitten hem voornamelijk in het feit dat ‘gegeven’ altijd ‘gegeven’ is. Wil u met andere woorden nu reeds gelden of onroerend goed schenken, dan is dit onherroepelijk. Vanzelfsprekend kunnen aan een schenking steeds modaliteiten gekoppeld worden. Opnieuw is de formulering en opmaak belangrijk.

Julie Janssens
Stremersch, van Broekhoven & Partners
www.svbp.be

Bron: De standaardReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld