Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op dinsdag, maart 30, 2010 17:32 - Geen reacties

Ierland stopt € 81 mrd aan vastgoedleningen in ‘bad bank’

30
mrt2010

Ierland opent vandaag een fonds waarin banken van voor €81 mrd aan onrendabele vastgoedkredieten kwijt kunnen. Aandelenkoersen van Ierse banken kelderden gisteren.

Met de oprichting van de National Asset Management Agency worden de banken verlost van hun slechtste kredieten. Daar staat tegenover dat de Ierse toezichthouder van hen eist dat zij hun eigen vermogen ophogen tot een ’tier 1-ratio’ van 7%.

Er wordt rekening mee gehouden dat de banken €16 mrd extra kapitaal moeten ophalen, deels bij de overheid. Dat verklaart volgens de Britse zakenkrant Financial Times de forse daling van Ierse bankaandelen, eerder deze en vorige week. Beleggers vrezen dat de banken voor een nog groter deel in staatshanden terecht zullen komen dan al het geval is.

Allied Irish Bank
Allied Irish Bank, de tweede bank van Ierland, daalde maandag 20% in koers, nadat analisten berekenden dat de Ierse staat wel eens voor 70% aandeelhouder kan worden. Bank of Ireland daalde 10%. De grootste Ierse bank zou wel eens voor 40% in handen van de staat kunnen komen.

Hair cut
De leningen kunnen alleen in de ‘bad bank’ worden geplaatst tegen een ‘hair cut’. Beleggers vreesden gisteren dat deze korting, die snel bekend wordt, wel eens hoger kan uitpakken dan eerder verwacht. De eerste leningen die worden overgeheveld zijn kredieten van €17 mrd aan de tien grootste Ierse vastgoedontwikkelaars.

De oprichting van de ‘bad bank’ is een belangrijk onderdeel van het Ierse noodplan om de economie weer op de been te krijgen. Eerder werden ambtenaren al tot 15% gekort op hun salaris, een maatregel die heeft geholpen om het vertrouwen van financiële markten te herwinnen.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld