Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, november 18, 2010 11:02 - Geen reacties

Hoog tijd om te isoleren

Tags:
18
nov2010

Als u overweegt om uw huis beter te isoleren, dan kunt u maar beter zo snel mogelijk aan de slag gaan. Dat heeft niets te maken met de winter, maar wel met de fiscale voordelen.

De plaatsing van muur-, vloer- en dakisolatie zijn energiebesparende investeringen waarvoor de federale overheid u een belastingvermindering geeft. Die krijgt u via uw jaarlijkse belastingaangifte. Maar in tegenstelling tot dakisolatie is het fiscale voordeel voor muur- en vloerisolatie een tijdelijke maatregel. Die geldt alleen voor uitgaven die u tot 31 december 2010 doet. En de ontslagnemende regering heeft beslist dat de maatregel niet wordt verlengd.

Betaaldatum telt

Snel aan de slag gaan om uw vloeren en muren te isoleren is dus de boodschap. Maar de plaatsing ervan vóór Nieuwjaar is niet voldoende. U moet ook voor die datum uw factuur effectief betaald hebben. Voor de fiscus heeft de datum waarop de werken werden uitgevoerd, geen belang, alleen de betaaldatum van de factuur telt. Houd er ook rekening mee dat u de werken verplicht moet laten uitvoeren door een geregistreerd aannemer. Doet u alles zelf, dan krijgt u geen fiscaal voordeel.

Uw voordeel

De belastingvoordeel voor isolatie is er alleen voor woningen die zeker 5 jaar in gebruik genomen zijn. Sinds 1 januari 2010 is het lijstje van werken die in aanmerking komen voor een belastingvermindering voor een nieuwbouw, teruggeschroefd tot zonneboilers, -celpanelen en warmtepompen.

De belastingvermindering bedraagt 40 procent van het factuurbedrag (inclusief btw), met een absoluut maximum van 2.770 euro per woning. Dat grensbedrag bereikt u met een investering van 6.925 euro. Investeringen in zonne-energie (zonneboiler of -panelen) krijgen een extra stimulans van 830 euro. Dat brengt het grensbedrag op 3.600 euro, voor zover de verhoging uitsluitend slaat op een zonneboiler of fotovoltaïsche zonnepanelen.

Een belastingvermindering betekent dat een bepaald bedrag wordt afgetrokken van de verschuldigde belasting. In principe loopt u een deel van het voordeel mis als u weinig of geen belastingen betaalt omdat u een laag inkomen, een vervangingsinkomen of een grote gezinslast heeft. Maar voor onder meer isolatie is er een uitzondering. De gemiste belastingvermindering krijgt u wel terugbetaald, door het ‘belastingkrediet’. Voor muur- en vloerisolatie is dat voor de uitgaven die u in 2010 doet, voor daken is dat voor uitgaven uiterlijk gedaan in 2012.

Per woning per jaar

Dat het grensbedrag per woning geldt, betekent dat u werken mag laten uitvoeren in verschillende woningen en dat u die belastingverminderingen mag cumuleren. U kunt dus perfect isolatie plaatsen of andere energiebesparende investeringen doen in uw gezinswoning én in uw appartement.

De grensbedragen gelden ook per jaar. Gaat het fiscale voordeel voor isolatie en andere energiebesparende investeringen verloren als u meer investeerde in één jaar dan u fiscaal kunt benutten? Niet voor woningen die al minstens 5 jaar in gebruik zijn bij de aanvang van de werken. U mag de energiebesparende investeringen doen en volledig betalen maar het belastingvoordeel overdragen naar de volgende 3 jaar. Elk jaar voor maximaal het grensbedrag. Met één betaling heeft u dus mogelijk recht op een vermindering gespreid over maximaal 4 jaar. Ervan uitgaande dat de grensbedragen niet geïndexeerd worden, heeft u recht op 4 x 2.770 euro (of 4 x 3.600 euro). Het deel van het overgedragen bedrag dat slaat op isolatie, komt ook in aanmerking voor het hoger vermelde belastingkrediet.

Bron: nettoReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld