Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, april 15, 2009 18:11 - 5 Reacties

Het EPC: onbekend en (voorlopig) onbemind

Tags:
15
apr2009

De voordelen die het energieprestatiecertificaat (EPC) biedt, zijn nog niet tot de bevolking doorgedrongen.

Sinds 1 januari moet wie een huis of appartement wil verkopen of verhuren verplicht een energie-prestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Eigenaars dienen daarvoor een ‘energiedeskundige type A’ onder de arm te nemen. Het EPC vertelt potentiële kopers of huurders hoe energiezuinig de woning is en stipt maatregelen aan die de energieprestaties van het gebouw kunnen verbeteren.  Knack volgde stap per stap hoe zo’n EPC tot stand komt. We spraken af met Michel Hus, architect en erkend energiedeskundige, aan een grote, witte villa in de bossen van Mol. Het pand is gebouwd in 1961 en de eigenaar staat op het punt het te verhuren. Daar loopt het al fout, want het EPC moet in principe beschikbaar zijn op het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden. Zo kunnen geïnteresseerden het vergelijken met de EPC’s van andere panden. ‘Nochtans heb ik het zo in de praktijk nog niet vaak meegemaakt’, vertelt energiedeskundige Michel Hus. ‘Meestal stellen mensen pas bij het opstellen van de notariële akte vast dat er ook nog een energieprestatiecertificaat nodig is. Ik kan alleen uit mijn ervaring spreken, maar ik vermoed dat de overgrote meerderheid daarmee niet in orde is.’ We zochten achteraf ook bij de vastgoedzoekertjes naar de vermelding van het EPC, tevergeefs. Onze eigenaar van de witte villa hoorde van het EPC toen hij vorige maand het huurcontract van een ander pand wilde registreren. ‘Toen heb ik het huurcontract zelfs nog moeten antedateren om in orde te zijn. Het leven wordt toch ingewikkeld’, vindt hij.                  

De energiedeskundige start met een doorgedreven controle van de buitenkant van de woning. Alle muren en ramen worden opgemeten; op de bouwplannen van het huis kun je immers niet vertrouwen, meent Michel Hus. Zeker bij oudere huizen blijkt er erg vaak nog bijgebouwd, als er al niet op de oorspronkelijke werf van de plannen werd afgeweken. Na de uitwendige controle volgt een vragenlijst, waarbij de antwoorden telkens gedubbelcheckt worden. Gelukkig heeft de eigenaar veel documentatie in zijn bezit gehouden. ‘Je probeert zoveel mogelijk te verifiëren, maar hoe dan ook ben je grotendeels afhankelijk van wat de eigenaar je vertelt’, beseft de controleur. ‘Ik kan de muren niet openbreken om te kijken welke isolatie hij heeft geplaatst.’ Als de eigenaar op het leeuwendeel van de vragen negatief moet antwoorden – dubbele beglazing? Vloerisolatie? Condenserende verwarmingsketel? – wordt alsmaar duidelijker dat dit huis niet al te best zal scoren op de EPC-schaal. Het is een prachtige woning, maar gebouwd in 1961 en sindsdien is er nauwelijks geïnvesteerd in energiezuinigheid. ‘Ik mag toch nog verhuren?’ vraagt de eigenaar. ‘Maak je geen zorgen’, sust de controleur. ‘Vorige week heb ik nog een huis berekend dat zelfs de maximumscore op de EPC-schaal overtrof. En ook dat hebben ze mogen verkopen. Of de nieuwe eigenaar er een goede zaak mee deed, dat is natuurlijk een andere kwestie.’

Het EPC berekent een score tussen 0 en 700 kWh/m2, die een indicatie geeft van het jaarverbruik van de woning ten opzichte van de vloeroppervlakte. Hoe lager de score, hoe beter. Onze witte villa behaalt een score van 536. Het getal wordt in donkeroranje aangegeven op de schaal, nog net geen rood. Zegt dit nu iets? ‘Meestal vind ik dat het EPC een goede aanwijzing geeft van de energiezuinigheid van een woning’, vertelt Michel Hus. ‘Maar het systeem kent nog enkele fundamentele tekortkomingen die er hopelijk snel worden uitgehaald. Helemaal op het einde geeft het EPC altijd enkele adviezen; door het computerprogramma worden die gegenereerd, en de controleur heeft daar geen vat op. Die tips zijn niet altijd even zinnig. Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat het systeem een ongewoon grote voorliefde voor vloerverwarming bezit, alsof dat per definitie voor elk huis de meest energievriendelijke manier van verwarmen is. Dat is onterecht. De vragenlijst zelf is ook nog niet helemaal in orde. In de witte villa zijn bijvoorbeeld drie boilers aanwezig, terwijl het computerprogramma er maximaal twee toelaat om in te voeren. Ik vermeldde dan maar de grootste twee.’

De architect vraagt ongeveer 200 euro voor het opstellen van een EPC. ‘Er zijn architecten die nog goedkoper werken, maar ik vermoed dat die ‘deskundigen’ niet ter plaatse gaan en er dus maar een slag naar slaan’, zegt Michel Hus. ‘Je moet alle oppervlakten van het pand opmeten en berekenen, plus daarna online een uitgebreide checklist invullen. Daar ben ik toch al gauw vier, vijf uur mee bezig, naast de controle van het huis zelf. Misschien moet de overheid meer de nadruk leggen op sancties, want ik vrees dat de misbruiken talrijk zijn.’ Energiedeskundigen die grondig werken, zijn duurder en vermoedelijk ook strenger, en daardoor juist minder interessant voor de eigenaars. ‘Ik probeer voor mijn klanten altijd de optimale berekening te zoeken, zonder te liegen’, bekent de controleur. ‘Een houtkachel aanduiden als een vast of als een losstaand element maakt bijvoorbeeld een groot verschil, terwijl dat in principe alleen maar de interpretatie van de deskundige is.’

Maar schiet het EPC zo zijn doel niet voorbij: namelijk door bewustmaking zorgen voor meer energiezuinige woningen? ‘Mensen zien het energieprestatiecertificaat momenteel als een last, als wéér een verplichting die nergens toe dient’, meent Michel Hus. ‘Dat zal veranderen zodra huurders en kopers zich bewust worden van het belang van het EPC. Je kunt immers beter iets duurders kopen of huren als je veel bespaart op je verwarmingskosten, en het EPC biedt daarbij nuttige richtlijnen. Zodra dat besef is doorgedrongen, zullen verkopers maar wat graag afficheren dat ze een superenergiezuinige woning in de aanbieding hebben. En wie die standaard niet haalt, zal moeten investeren, of wat van de prijs afdoen. Maar die bewustmaking heeft nog wat tijd nodig.’

Meer informatie over het energieprestatiecertificaat vindt u op www.energiesparen.be en www.epcdeskundigen.be.

Bron: Knack5 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

All-epc
aug 2, 2010 10:24

Het zou een goede zaak zijn mocht, net zoals bij het Decreet Ruimtelijke Ordening, het kengetal van het EPC verplicht mee te delen zijn bij het voeren van publiciteit.

Boudewijn Heylen
aug 5, 2010 23:11

Een video over het energieprestatiecertificaat zegt meer dan duizenden woorden. U kan deze bekijken op http://www.epcdiensten.be en dan naar het tabblad video.

EPCinvest
mei 12, 2011 22:20

Dat zal allicht wel veranderen. Binnen een jaar of 10 shoppen we voor een woning, zoals we shoppen voor een koelkast. Op basis van prijs, gebruiksvriendelijkheid, design én energieverbruik.

Boudewijn Heylen
mrt 30, 2012 17:50

Het zou goed zijn mochten ze het energieprestatiecertificaat ook verplicht maken voor eigenaars en niet enkel voor huurders en kopers zoals nu het geval is.

Philippe
jan 10, 2014 16:29

Ondertussen lijkt de kritiek op het EPC geluwd en kopers en huurders hechten steeds meer belang aan het energieprestatiecertificaat. Nu moet onze minister nog haar plan doorzetten om alle energiedeskundigen opnieuw examen te laten doen. Dan is het kaf meteen van het koren.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld