Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, april 14, 2009 18:21 - Geen reacties

Heffingen Stedebouw: Europese Commissie sleept België voor de rechter

14
apr2009

De Europese Commissie heeft dinsdag beslist België voor het Europees Gerechtshof te dagen wegens zijn weigering om de Europese instellingen vrij te stellen van stedebouwkundige heffingen voor haar gebouwen, zo heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie zelf bekendgemaakt.

De gerechtelijke stap viseert een uit 2003 daterende beslissing van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die een heffing oplegt bij het aanvragen van een bouwvergunning bij de bouw of vergroting van kantoorruimtes met een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter.

Maar voor de Europese Commissie gaat dit in tegen de fiscale vrijstelling die is voorzien in het Protocol met betrekking tot de Priviliges en Immuniteiten voor de Europese instellingen. De heffingen zijn volgens het dagelijks bestuur van de Unie "duidelijk als direkte taksen te beschouwen".

In samenwerking met alle andere Europese instellingen in Brussel heeft de Commissie de wettelijkheid van die heffingen aangevochten, zowel via een administratieve procedure bij de autoriteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als een inbreukprocedure die in oktober 2007 is ingeleid.

"Ondanks talrijke pogingen om de kwestie op te lossen (…) is het niet mogelijk gebleken een oplossing in de minne te bereiken. De Belgische autoriteiten betwisten zelfs het bestempelen van de stedebouwkundige heffing als rechtstreekse taksen", aldus de Europese Commisse in haar motivatie om België voor het Europees Gerechtshof te dagen.

Bron: Europa.euReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld