Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op maandag, mei 10, 2010 17:03 - Geen reacties

Haast bij proces vastgoedfraude

10
mei2010

Het Openbaar Ministerie (OM) zet druk op de vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds door alle belangrijke verdachten tegelijk voor de strafrechter te slepen.

Het startschot voor dit megaproces wordt eind juni gegeven. Dat bevestigen het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank Haarlem.

Een woordvoerder van het OM verwacht in juni ’tussen de vijftien en 25′ verdachten te dagvaarden, nog voordat alle getuigen en verdachten zijn gehoord. Namen wil ze niet geven. Wel is duidelijk dat oud-directeuren van Philips Pensioenfonds en Bouwfonds erbij zullen zijn.

Volgens advocaten probeert het OM hiermee vaart te brengen in de zaak. Met het dagvaarden snijdt het OM bovendien de pas af voor verdachten die overwegen te schikken.

Willemsen Minderman
Afgelopen december is een begin gemaakt met de berechting van twee middelgrote verdachten van de projectontwikkelingsfirma Willemsen Minderman. Het duo kreeg zestien maanden onvoorwaardelijk cel. Het OM kiest er nu voor om een hele reeks verdachten tegelijk op zitting te brengen.

Voor een zogeheten regiezitting zijn drie dagen plus twee uitloopdagen ingepland bij de rechtbank Haarlem. De eerste procesdag is op 30 juni. Het OM hoopt voor het eind van het jaar de inhoudelijke behandeling te kunnen starten.

Achter gesloten deuren
Momenteel worden achter gesloten deuren tientallen getuigen gehoord bij de rechter-commissaris. De verdachten zelf moeten hier komende maanden nog gehoord worden. Dit gerechtelijk vooronderzoek zal niet zijn afgerond voor de regiezitting. Dat het OM nu toch al dagvaardt moet gezien worden als een tactische zet.

Voor justitie gaat het om het grootste fraudeonderzoek ooit. Circa vijftig verdachten uit het vastgoed zouden zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en valsheid in geschrifte bij een achttal vastgoedtransacties. Komende maand blijkt welke verdachten in welk vastgoedproject voor welke feiten worden vervolgd.

Schikkingsgesprekken
Met een handvol verdachten vinden nu nog schikkingsgesprekken plaats, zegt een woordvoerder van het OM. Wie dat zijn wil ze niet zeggen. De hoofdverdachten komen volgens haar niet in aanmerking voor het afkopen van hun zaak met een financiële transactie.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld