Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, januari 14, 2010 17:54 - Geen reacties

Groene leningen geven hypotheekmarkt een boost

14
jan2010

Mede dankzij het succes van groene leningen zit de verkoop van woonkredieten sinds de zomer sterk in de lift. Toch blijft de huizenmarkt in België sputteren.

De hypotheekmarkt in België herleeft, zo blijkt uit de cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Banken kenden in december vorig jaar 39 procent meer nieuwe hypotheekleningen toe dan in dezelfde periode in 2008. Het totale bedrag dat werd uitgeleend, spurtte zelfs 46 procent hoger.

Groeicijfers die door de BVK echter meteen gerelativeerd worden. ‘De laatste maanden van 2008 waren erg zwak, want de financiële crisis woedde volop en niemand wilde toen een langetermijninvestering doen’, zegt woordvoerster Pamela Renders van Febelfin.

Toch is de Belgische hypotheekmarkt sinds de zomer onmiskenbaar aan een remonte bezig, want ook in vergelijking met december 2007 klimt het aantal toegekende woonkredieten met 38 procent. Een stijging die volgens BVK zal blijven duren en toe te schrijven is aan twee factoren: de lage rente en het succesvolle overheidsbeleid om groene investeringen via woonkredieten te stimuleren.

Zo kan wie leent voor een energiebesparende investering in een woning sinds 31 juli een deel van de rente door de overheid laten betalen. In dat geval betaalt de overheid 1,5 procent, de kredietnemer de rest van de intrest. ‘Veel mensen zijn daarop ingegaan’, zegt John Romain van de Immotheker. ‘En vergeet ook de premies voor zonnepanelen niet en de talrijke fiscale stimuli.’

Het gevolg daarvan is dat vooral de renovatieleningen bijzonder populair geworden zijn. Cijfers van de Nationale Bank bevestigen dat er in de eerste tien maanden van 2009 ruim een derde meer verbouwingen werden gefinancierd dan in dezelfde periode in 2008, zij het voor lagere bedragen. Het aantal renovatieleningen in oktober is zelfs bijna verdubbeld.

Door de lage rente zitten ook de herfinancieringen van woonkredieten opnieuw in de lift. In de eerste tien maanden van 2009 steeg het aantal herfinancieringen met ruim 20 procent, in oktober zelfs met 75 procent. Maar dat betekent geenszins dat de huizenmarkt in België aan de beterhand is. Integendeel, volgens de NBB zijn tot en met oktober respectievelijk 8 tot 10 procent minder woonkredieten verstrekt voor het bouwen of aankopen van een woning.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld