Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, september 1, 2009 13:31 - Geen reacties

Geld sociale woonkredieten is op

01
sep2009

Zeker duizend mensen in Vlaanderen lopen dit jaar hypothecaire lening mis als gevolg van bankencrisis
Geld sociale woonkredieten is op
De sociale kredietmaatschappijen hebben al enkele maanden geen geld meer om hypothecaire leningen toe te kennen. ‘Duizenden mensen kunnen dit jaar daardoor geen huis kopen’, zegt Edwin Steffens, directeur van Sociaal Woonkrediet Mechelen.
DOOR BARBARA SEYNAEVE
BRUSSEL l De oplossing ligt volgens de Vlaamse overheid, die met Dexiabank een akkoord sloot om de kredietmaatschappijen van geld te voorzien, bij Dexia. De bank zelf wijst erop dat de sociale kredietmaatschappijen extra geld kunnen vragen, zij het tegen minder interessante voorwaarden.
Van de 47 door de Vlaamse overheid erkende sociale kredietmaatschappijen moet het overgrote deel alle kandidaat-leners afwijzen. Edwin Steffens, directeur van Sociaal Woonkrediet (SWK) regio Mechelen, bond de kat gisteren de bel aan. “Vroeger boden de banken zelf ook vrij interessante voorwaarden aan voor hypotheken. Maar vorig jaar ging de stop er op. Daarom komen heel wat mensen bij ons aankloppen.”
De sociale kredietmaatschappijen lenen mensen tegen een gunstig tarief geld voor het bouwen, verbouwen, kopen of behouden van een bescheiden woning. De enige voorwaarde die de maatschappijen stellen, is dat de waarde van de woning een bepaald bedrag niet overschrijdt, afhankelijk van het aantal kinderen ten laste.
De Vlaamse kredietmaatschappijen werken met middelen die ze zelf ontlenen bij Dexia. De Stichting Sociaal Krediet onderhandelde over een kredietlijn van 160 miljoen euro voor de periode 2008-2010. Het contract werd door de Vlaamse overheid gewaarborgd.
Door het grote succes van de sociale kredieten is het geld nu op. “Voor heel Vlaanderen zullen zeker al duizend mensen die een aanvraag hebben ingediend geen lening krijgen”, zegt Steffens. “We moeten mensen vragen om volgend jaar nog eens terug te komen voor de financiering van hun huis.”
Een van hen is Jaak Olbrechts. “Ik wilde mijn garage ombouwen tot een bureau, maar die plannen kan ik nog een tijdje opbergen”, zegt hij. “Of beter, móét ik opbergen. Ik krijg nooit een lening bij een andere bank, vanwege mijn schulden.”
Wat als mensen het geld eerder dan volgend jaar nodig hebben? “Sommigen lenen bij de bank, tegen veel hogere tarieven weliswaar”, aldus Steffens. “Mensen die daar geweigerd worden, kunnen enkel nog terecht bij het Vlaams Woonfonds.” Nathalie Demol had het geluk een ‘relatief goedkope lening’ te krijgen bij BNP Paribas Fortis. “Een nieuw samengesteld gezin heeft ruimte nodig, daarom wilden we iets groter gaan wonen. Ik had als alleenstaande moeder jaren geleden al een lening bij een sociale kredietmaatschappij, en ik had het graag opnieuw bij hen gedaan. Maar goed, we konden de lening niet uitstellen tot januari.”
“Het is een schande”, zegt Jean-Paul Pouleyn van de Brusselse kredietmaatschappij. “We lenen dan wel bij Fortis BNP Paribas, verder zitten we in hetzelfde schuitje als de andere maatschappijen. Niets is nog mogelijk.”
Overheid versus bank
Het is de eerste keer in dertig jaar dat dit probleem zich voordoet. “Het is een uitzonderlijke situatie natuurlijk”, zegt Joris Vandenbroucke, woordvoerder van Vlaams minister voor Sociale Economie Freya Van den Bossche. “De maatschappijen kregen nooit eerder zoveel aanvragen binnen.” De overkoepelende Stichting Sociaal Woonkrediet hoopt volgend jaar een groter budget uit de brand te slepen. “Het zal niet gemakkelijk zijn”, aldus een woordvoerster. “De overheid geeft haar geld niet graag uit. We zullen in elk geval proberen om zoveel mogelijk mensen te blijven helpen.”
Vandenbroucke schuift de hete aardappel door naar Dexia. “Zij moeten bereid zijn om meer krediet te verschaffen tegen interessante voorwaarden. Als de maatschappijen een dergelijk contract kunnen onderhandelen, zal de Vlaamse overheid ook haar waarborg verhogen.”
Dexia zegt desgevraagd dat de maatschappijen kredietlijnen kunnen aanvragen, zonder waarborg van de Vlaamse overheid, zij het dan volgens de reguliere tarieven en na analyse van elk individueel dossier.
“Dat begrijp ik niet”, reageert Pouleyn. “De overheid heeft zoveel miljarden uitgegeven om de banken te redden, en als dank proberen de banken geld te slaan uit organisaties die tot doel hebben mensen te helpen.”
Ook Steffens is ontevreden over de voorgestelde oplossingen. Volgens de directeur zal de huidige financieringsstop een rem zetten op bouwen en verbouwen. “Volvo Gent kreeg van de Vlaamse overheid een waarborg van 198 miljoen euro voor zijn leningen bij de Europese Investeringsbank. Meer dus dan de 160 miljoen voor de sociale hypothecaire leningen. Volgens het Federale Planbureau is het indirecte tewerkstellingseffect van een investering in de bouw nochtans groter dan dat van de vraag naar auto’s. Bovendien is het tewerkstellingseffect op laaggeschoolden meer dan dubbel zo groot in de bouw dan in de autoassemblage.”
Woordvoerder Freya Van den bossche:
Het is een uitzonderlijke situatie. De sociale kredietmaat-schappijen kregen nooit zoveel aanvragen binnen

Bron: De Morgen



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld