Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, december 9, 2010 13:20 - Geen reacties

Energiekeurders rijgen fouten aaneen

09
dec2010

De keurders die het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC) opstellen, maken er een zootje van: amper één op de zeven EPC’s blijkt in orde. Ontoelaatbaar, vindt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. Zij kondigt boetes en zelfs schorsingen aan. BartMoerman
Het Vlaams Energieagentschap heeft 260 energieprestatiecertificaten doorgelicht. Niet minder dan 85 procent bleek minstens één fout te bevatten. Van den Bossche heeft het energieagentschap de opdracht gegeven om daartegen op te treden. ‘Mensen die betalen voor een EPC, hebben recht op kwaliteit’, zegt de minister. Daarom heeft ze nu een actieplan opgesteld om de kwaliteit van de EPC’s op te krikken.

Eerst vertrekt een brief naar de keurders, waarin ze aangemaand worden om zich aan het inspectieprotocol te houden. Er komen ook infosessies over de belangrijkste problemen. Vanaf volgend jaar zullen fouten meteen bestraft worden met boetes.

‘Wie fouten blijft maken of fraudeert, zal zijn erkenning verliezen’, zegt Van den Bossche. Tegelijk roept ze eigenaars, huurders en kopers op om problemen met die EPC’s ook te melden aan het Vlaams Energieagentschap.

Het EPC is nu verplicht zodra een woning te koop of te huur wordt aangeboden. Vanaf 2012 zal de energiescore ook in alle advertenties voor de huizen opgenomen moeten worden.

Te hoge scores

Het energieprestatiecertificaat bepaalt almaar meer de waarde van de woning, Daarom dringt Van den Bossche aan op de correctheid ervan. Nu krijgen de meeste woningen een veel beter rapport dan ze verdienen. Zo geven de energiedeskundigen vaak een bepaalde isolatiewaarde mee, zonder dat ze daar reële bewijzen voor hebben. Die gunstige schatting is misschien wel in het voordeel van de verhuurder of verkoper, die de opdracht geeft voor het EPC en daar 200 tot 250 euro voor betaalt, maar nadelig voor kopers of huurders, die meer aan energie zullen uitgeven dan ze hadden verwacht.

Het energiecertificaat geeft elk huis een energiescore, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter. Al bijna 300.000 EPC’s zijn opgemaakt. Een doorsneehuis haalt een score van 359, een appartement 254. Oudere woningen scoren veel slechter dan recente; open bebouwingen hebben een derde meer energie nodig dan rijwoningen.

Al wie een huis verkoopt of verhuurt, moet sinds 1 november 2008 zo’n energieprestatiecertificaat hebben vanaf het moment dat er een advertentie verschijnt of er een bord aan de gevel hangt. Vorig jaar bleek nog de helft zich daar niet aan te houden, maar daar is beterschap merkbaar: al bij twee derde van de gevallen is het EPC aanwezig.

Bron: NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld