Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, april 24, 2012 10:26 - Geen reacties

DTZ rapporten Property Times België, Q1 2012

Tags:
24
apr2012

Brusselse kantoorgebouwen – eerste kwartaal 2012

Gemengde resultaten bij toenemende onzekerheid

 • Vorig jaar kende de kantorenmarkt de laagste omzet van het decennium. En de huidige economische onzekerheid blijft de markten beïnvloeden. Voorspellingen wijzen op negatieve BNP-groei en stijgende werkloosheid voor het Brusselse Gewest in 2012. Dat zet duidelijk druk op de Brusselse kantorenmarkt.
 • Het eerste kwartaal van 2012 kende een bescheiden start met een omzet van 95.000 m² – dat is even goed als in de voorbije jaren. Maar er zijn wel grote verschillen tussen de wijken en ook binnen de wijken. Dit gemengde beeld leidt waarschijnlijk tot een hertekening van het Brusselse kantorenlandschap op middellange termijn.
 • Ondanks de economische onzekerheid en de lage activiteitsgraad, steeg de huur voor toplocaties in de Leopoldwijk tot 275 euro per m² op jaarbasis. Maar dit huurniveau is niet representatief en verbergt grote verschillen tussen de huurprijzen in verschillende wijken. Het gewogen huurgemiddelde ligt dicht bij 170 euro per m² op jaarbasis.
 • De beschikbaarheid blijft tegen een traag tempo dalen. Op dit ogenblik is er in Brussel 1,6 miljoen m² kantoorruimte beschikbaar. Dat komt overeen met een leegstandspercentage van 11,9% – een daling tegenover de 12,2% vorig jaar. Er zijn steeds minder recente gebouwen beschikbaar. Het aantal oudere of verouderde gebouwen betekent wel een belangrijk probleem voor de toekomst.
 • Terwijl de Brusselse kantorenmarkt in de problemen blijft, duiken nieuwe reconversieplannen op om vastgoed de komende jaren een nieuwe bestemming te geven als bejaardentehuizen, wooneenheden of onderwijsinstellingen. De verwachte hoge demografische groei in België en vooral in Brussel vormt straks misschien de katalysator voor renovatie.

België – eerste kwartaal 2012 – Uitdagend jaar aan de horizon

 • 2011 eindigde op een totaal van 2 miljard euro aan investeringen. 2012 is een uitdaging; de economische onzekerheid zet druk op de Europese economische hervormingen om uit de crisis te komen. Bovendien kunnen andere factoren – zoals de stijgende olieprijs – roet in het eten gooien. Ondanks deze verwarrende context haalde de Belgische commerciële vastgoedmarkt in het eerste kwartaal een totaal investeringsvolume van 372 miljoen euro. Dat cijfer doorstaat de vergelijking met de voorbije jaren.
 • De retailsector haalt dit kwartaal de beste resultaten met ongeveer 150 miljoen euro investeringen. Dat is 40 procent marktaandeel. De grootste transactie was de aankoop door AG Real Estate van het Westland Shopping Centre voor 78 miljoen euro.
 • Wij noteren ook een interessante verdeling van de investeringen per sector. De kantorenmarkt was maar goed voor 30% van de investeringen (115 miljoen euro), terwijl de retailsector 40% haalde en verzorgingstehuizen 25% (93 miljoen euro). Dat bevestigt de interesse van investeerders in dit laatste vastgoedtype.

Belgisch industrieel vastgoed – eerste kwartaal 2012

Verschuivingen bij aanvaardbare start

 • De omzet van semi-industrieel vastgoed was behoorlijk in het eerste kwartaal: 155.000 m² over het hele land. Waals-Brabant is goed op weg om een geliefde bestemming te worden voor kmo’s. De verklaring? Het tekort aan kwaliteitsaanbod in de aangrenzende regio’s.
 • De omzet in Vlaanderen heeft een steeds grotere impact op de Belgische semi-industriële activiteit in zijn totaliteit. Yet Vlaamse gewest in de jaaromzet is globaal fors gestegen sinds 2010. Momenteel bedraagt het 70%.
 • De omzet in de logistieke sector was behoorlijk maar gematigder: 132.000 m². Natuurlijk lag een lagere vraag binnen de verwachtingen, na de uitzonderlijk hoge niveaus in 2011.
 • Het logistieke aanbod in de Gouden Driehoek is heel laag na de ingebruikname van een groot aantal gebouwen in 2011. Daarom daalde de omzet in deze streek onverwacht sterk. In Vlaanderen noteerde Limburg de hoogste activiteitscijfers. Het kan best wel eens de streek worden die de eerste voorkeur van huurders krijgt.
 • De tophuurpijzen in de semi-industriële en logistieke sector bleven stabiel met respectievelijk 58 en 45 euro per m² op jaarbasis.
 • Omdat de logistieke diensten in een heel prijs- en kostenbewuste omgeving opereren, wekt het geen verbazing dat de prijzen er niet stegen.

DTZ Investment Market Update Belgium Q1 2012 (pdf)

DTZ Property Times Brussels Office Q1 2012 (pdf)

Bron: DTZReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld