Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 3, 2010 18:41 - Geen reacties

Bouwschoolaward 2009-2010 voor VTI Roeselare

03
mrt2010

De Bouwschoolaward, een initiatief van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, in samenwerking met Wienerberger, Lecot, Raedschelders, Bouwkroniek en Batibouw, gaat naar de school die de meeste inspanningen levert om het imago van de bouwsector en de bouwopleidingen in een positief daglicht te stellen. Winnaar van het lopende schooljaar is het VTI van Roeselare (Vrij Technisch Instituut). Door het ombouwen van een turnzaal tot een multifunctioneel atelier zorgt de school in haar schildersafdeling voor een continu leerproces voor haar leerlingen. Vorig jaar transformeerden de leerlingen van het vijfde en het zesde jaar dit atelier tot een VIP-hotel. De jury looft het project omwille van de gedifferentieerde leerweg, de moeilijkheidsgraad voor de leerlingen, de integrale aanpak en de toekomstvisie van het project.

Heel wat bouwberoepen behoren tot de knelpuntberoepen. Zelfs in een economische dip staan er nog steeds bouwvacatures open en wanneer de economie heropleeft, zal het tekort aan goede, geschoolde arbeidskrachten in de bouwsector weer pieken. De bouwsector evolueert constant en verlangt dat scholen extra moeite doen om hun bouwopleidingen te verbeteren en meer jongeren naar de bouw te brengen. Om de inspanningen van deze leerkrachten en directies te belonen, lanceerde Bouwunie de Bouwschoolaward. Het concept van de “wedstrijd” is eenvoudig: duid aan op welke manier de school het leerlingenaantal in de bouwopleidingen, het lessenpakket, de doorstroming naar de sector, de organisatie van de opleidingen of het organiseren van stages aanpakt en opkrikt. Belangrijke beoordelingscriteria zijn voorts de aansluiting van de lesinhoud op de bouwpraktijk, en het aanwakkeren van de ondernemerszin, de creativiteit en de jobfierheid van de leerlingen.

De jury selecteerde uit de ingezonden dossiers vier laureaten:

Studiegebied Bouw – Technisch Atheneum Het Spoor van Mol
In de Olmense Zoo verbouwde de school een lokaal tot verblijfplaats met bijhorende keuken, werk-, leef- en slaapruimte. Deze zal gebruikt worden door de arbeiders van het park en door de leerlingen die het groenonderhoud in het dierenpark verzorgen. De openheid die de school met dit project creëert naar het grote publiek toe, heeft een enorme positieve impact op het imago van de bouwsector. Het sociaal-maatschappelijke luik en de samenwerking met de zoo heeft net dat ietsje meer.

Studiegebied Schilder en Decoratie – VTI Roeselare
De jury verkoos het project “VIP-hotel” van het VTI van Roeselare omwille van de gedifferentieerde leerweg, de variatie in het project en de moeilijkheidsgraad voor de leerlingen van het vijfde en het zesde jaar. Maar ook de toekomstvisie van het project werd gesmaakt. Met het ombouwen van een turnzaal tot een multifunctioneel atelier dat elk jaar door de leerlingen in een andere themakleedje wordt gegoten, zorgt de school voor een continu leerproces bij haar leerlingen. Voor het “VIP-hotel” veranderden de leerlingen het atelier in hotelkamers voor telkens een VIP-gast van hun keuze.

Studiegebied Hout – KITO Vilvoorde
Binnen het studiegebied Hout had de jury grote selectieproblemen. Uiteindelijk trok de realisatie van 3 prachtige designstoelen de jury over de streep om het KITO van Vilvoorde te kiezen tot laureaat in de houtsector. De moeilijkheidsgraad en de diverse toe te passen technieken maken dit project tot een echt voorbeeld voor andere scholen. Het KITO bewijst dat haar leerlingen in staat zijn om de meest uitdagende opdracht tot een perfect einde te brengen.

Algemeen – CDO Don Bosco Wilrijk
Sinds twee jaar organiseert het Centrum Deeltijs Onderwijs Don Bosco in Wilrijk de opleiding tot stellingbouwer. Met deze opleiding geeft de school een antwoord op een duidelijke vraag vanuit de sector naar meer en beter opgeleid personeel. Op deze manier komt ze tegemoet aan het tekort aan werkkrachten in de stellingbouwsector. Het CDO richt zich vooral op 18- tot 25-jarigen zonder diploma en levert gekwalificeerd personeel af. De jury is erg lovend over zulke initiatieven. Ook in de toekomst plant het CDO specifieke opleidingen, o.a. tot spoorweglegger.

Opmerking: in het studiegebied “Koeling en Warmte” voldeed geen enkel ingediend dossier aan de criteria.

Uit deze vier laureaten koos de jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de bouwbedrijven, de bouwfabrikanten en de vakpers, de winnaar van de Bouwschoolaward: het VTI van Roeselare. Met verscheidene projecten en initiatieven is het VTI doorheen de jaren uitgegroeid tot een van de beste bouwscholen in Vlaanderen. De school bewijst ook nu dat ze een verdiende laureaat én eindoverwinnaar van de Bouwschoolaward 2009-2010 is.

De laureaten ontvangen elk een waardebon van 1.000 euro en een oorkonde “Laureaat Bouwschoolaward 2009-2010”. De winnaar van de Bouwschoolaward ontvangt daarbovenop een waardebon van 3.000 euro en een oorkonde “Winnaar Bouwschoolaward 2009-2010”. Ze krijgen allen een mooie reportage in het vakblad “Bouwnieuws”.

Projecten zoals die van de laureaten van de Bouwschoolaward verkleinen de afstand tussen de bouwsector en het onderwijs. Ze tonen op een positieve manier dat een goede samenwerking tussen onderwijs en bouwsector mogelijk is. Dat is erg belangrijk en verdient een gepaste beloning, aldus Bouwunie.

Het is de vierde keer dat Bouwunie een Bouwschoolaward uitreikt. Vorige winnaars waren het VTI van Aalst (2006-2007), de Technoklas van het VTI van Kortrijk-Harelbeke (2007-2008) en het VITO van Hoogstraten (2008-2009).

Bron: BouwunieReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld