Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op vrijdag, oktober 14, 2011 11:38 - Geen reacties

Beschikbaar kapitaal voor wereldwijde vastgoedinvesteringen daalt, omdat er weer onzekerheid heerst en het bestaande kapitaal wordt ingezet

14
okt2011
  • Het kapitaal dat in 2012 voor investeringen beschikbaar komt, daalt met vier procent tot 316 miljard US dollar. Eind 2010, bij de eerste groeitekenen sinds 2009, lag er nog 329 miljard klaar.
  • Fondsen streven er in de eerste plaats naar om bestaande verbintenissen uit te voeren, nu wereldwijd de markten minder gunstig zijn voor actieve vermogensinzet.
  • De geografische focus op specifieke landen zwelt verder aan: 52% van de fondsen richt zich op één land. In 2009 was dat nog 30%.
  • Op basis van recente volumes en beschikbare doelwitten voor kapitaal, voorspelt DTZ toch hogere niveaus voor grensoverschrijdende investeringen in 2012 – vooral dan in Zuidoost-Azië.

DTZ Research schat dat er in 2012 wereldwijd 316 miljard US dollar beschikbaar komt voor investeringen in vastgoed. Dat is een daling met vier procent tegenover de vorige raming van DTZ, eind 2010. Dat betekent dat er een einde komt aan de groeicurve die eind 2009 werd ingezet. De fondsen gebruiken nu het kapitaal dat ze al hebben verworven.

Het recentste rapport ‘The Great Wall of Money’ liep vandaag van de persen. Het volgt het spoor van nieuw kapitaal voor vastgoedinvesteringen en de opportuniteiten die het op het oog heeft. De enige regio’s met een stijging van nieuw beschikbaar kapitaal, zijn Noord- en Zuid-Amerika. Het beschikbare bedrag steeg daar met 3% tot 114 miljard US dollar. Daar staat een daling tegenover met 12% in Zuidoost-Azië (91 miljard US dollar) en met 3% in EMEA (111 miljard).

Nigel Almond, Associate Director of Forecasting & Strategy bij DTZ en de auteur van het rapport: “De daling van het opgehaalde kapitaal is geen verrassing, gezien de nieuwe onzekere economische situatie in alle landen. De fondsen focussen op de realisatie van bestaande engagementen. Zuidoost-Azië kende in 2010 en in de eerste helft van 2011 een duidelijke groei. Het gevolg? De fondsen zetten hun kapitaal snel in en deden hun voordeel met de aantrekkelijke prijszetting in die regio. In EMEA bleef het vers beschikbaar kapitaal de voorbije twee jaar vrijwel stabiel. Maar de aan- en verkoopactiviteiten stonden niet in verhouding tot het beschikbare niveau. Dat wijst erop dat fondsen die zich op Europa richten, moeilijker geschikte kansen op de kop kunnen tikken. In Noord- en Zuid-Amerika blijven de beschikbare kapitalen aandikken, terwijl er maar een beperkte activiteitsgroei is. Dat wijst erop dat er hogere transactieniveaus op til zijn.”

De meeste investeerders geven nog altijd de voorkeur aan panden met meervoudige bestemming. Die zijn goed voor tachtig procent van het beschikbare kapitaal. Dit suggereert dat investeerders de voorkeur geven aan flexibiliteit en aan kansen om hun kapitaal over verschillende gebouwentypes te spreiden. Bij de fondsen die zich op één sector richten, blijft retail met 35% de voorkeur wegdragen. Industriële panden staan op de tweede plaats in deze voorkeurlijst. Deze trends in investeringsstromen komen in alle regio’s overeen met de recentste scores in de DTZ Fair Value IndexTM, die de aantrekkelijkste wereldmarkten in kaart brengt.

Voor het eerst ligt de klemtoon overwegend op fondsen die zich op één land richten. Die zijn goed voor 52% van alle verworven kapitaal. Dat cijfer ligt 30% hoger dan in 2009. Wij zien dit als een afspiegeling van de post-crisisgevoelens: mensen verkiezen om te investeren in een markt die ze goed kennen. Bij de fondsen die zich op één land richten, domineren de Verenigde Staten met 51%. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de tweede plaats met 10%.

Voor de toekomst toont de analyse aan dat het verworven kapitaal mogelijkheden biedt voor meer grensoverschrijdende activiteiten in alle regio’s, in vergelijking met recente activiteit op de transactiemarkt. In Europa is er een groeipotentieel tot 75%, tegenover een derde in de voorbije achttien maanden. In Zuidoost-Azië kunnen grensoverschrijdende investeringen aanzwellen tot tweede derde van het totaal. De voorbije achttien maanden was dat 11%. Maar met de huidige onzekerheid op de markten wereldwijd, verwachten we dat de grensoverschrijdende activiteiten bescheidener scores halen.

Hans Vrensen, algemeen directeur van DTZ Research: “Ondanks de relatieve aantrekkingskracht van vastgoed tegenover andere activa, behoudt de heersende economische onzekerheid waarschijnlijk nog een hele tijd een effect op de kapitaalsopname. Wij verwachten een daling van het beschikbare kapitaal als deze onzekerheid aanhoudt. Beursgenoteerde bedrijven stellen allicht de uitgifte van nieuwe aandelen uit. IPO’s en partijen die voor derden werken, trekken waarschijnlijk minder nieuwe investeringen aan. Bovendien dateert veel beschikbaar kapitaal van vóór 2008. Fondsenmanagers staan dan ook onder toenemende druk om werk te maken van bestaande kapitaalsverbintenissen. Sommige investeringsperiodes naderen immers hun deadline.”

Lees het rapport: DTZ Insight – The Great Wall of Money – September 2011_FINAL

Bron: DTZReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld