Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, april 13, 2011 15:37 - 1 Reactie

Beroepsvereniging vastgoedmakelaars: “Wij zijn geen sjoemelaars”

13
apr2011

Volgens recente cijfers van de FOD Economie houdt 30 procent vastgoedmakelaars zich niet aan de wettelijke regels in hun contracten.

Bij de jongste controleronde van de Dienst Controle en Bemiddeling bij 204 vastgoedkantoren werden 62 proces-verbalen uitgeschreven. Dat is 30 procent of een daling met 45 procent bij een gelijkaardige operatie in 2010.

Na de berichten over “gesjoemel” en “cowboys” in de pers na deze actie, hield de beroepsvereniging BIV een grote schoonmaak. Einde verleden jaar werd bekendgemaakt dat 274 makelaars van de 5.000 makelaars hun vergunning definitief kwijtspeelden. Een interne campagne heeft ook de puntjes op de i gezet over de wettelijke verplichtingen.

De kersverse woordvoerder Dajo Hermans Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) riep de pers bijeen om een en ander te verduidelijken. “Niet alleen heeft de sector de zaken intern op orde gesteld”, klinkt het. “Een gedetailleerde lijst van de gemaakte overtredingen, die FOD voor het eerst vrijgeeft, leert dat het in een op twee gevallen minimale fouten waren.

Zo bleek de plaats van ondertekening niet helemaal correct omdat het huisnummer ontbrak of werd gestipuleerd dat de lijst met mogelijke kopers binnen 7 dagen (en niet werkdagen) zou worden opgestuurd. Dit soort inbreuken gebeurde ongewild en zonder bijbedoelingen. Het zegt niets over de correctheid van de vastgoedmakelaar in kwestie. De tijd dat vastgoedmakelaars ook maar enigszins sjoemelaars genoemd konden worden, ligt nu definitief achter ons.”

“‘Natuurlijk willen we erop toezien dat de wet strikt gevolgd wordt”, aldus een strijdvardige BIV-voorzitter Luc Machon. “En natuurlijk hebben we geen schrik van strenge regels. Maar als blijkt dat er geen zware overtredingen worden vastgesteld, moet er ook niet van wanpraktijken of grove fouten worden gesproken. Vanaf nu zullen we juridische stappen overwegen als ons imago onterecht wordt besmeurd.”

Bron: Trends1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Hendrik Nelde
apr 18, 2011 16:06

DAT is duidelijke taal. “Vanaf nu zullen we juridische stappen overwegen als ons imago onterecht wordt besmeurd.”

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld