Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, april 17, 2009 10:17 - 1 Reactie

Belgen kunnen 2 miljard aan schulden niet afbetalen

Tags:
17
apr2009

Almaar meer Belgen hebben het moeilijk om hun consumenten- of hypothecair krediet op tijd te betalen. De betalingsachterstand van alle gezinnen samen klokte eind vorige maand af op bijna  2 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Sinds de economische crisis eind september in alle hevigheid losbarstte, is er een stijging met dik 8 procent merkbaar.

Het aantal achterstallige kredieten loopt intussen op tot een half miljoen contracten. Volgens de specialisten van de Nationale Bank is het overdreven om van een dramatische stijging te spreken, maar het verband met de crisis is onmiskenbaar.

Economische crisis

De Nationale Bank registreert alle kredietcontracten die een ernstige betalingsachterstand hebben (doorgaans drie maanden) en stelt sinds het najaar een stijgende tendens vast. Welgeteld 499.568 contracten staan inmiddels met een totale betalingsachterstand van 1,93 miljard euro op de tabellen. Dat is een stijging met bijna 150 miljoen euro in een half jaar tijd.

"De stijgingen zijn merkbaar sinds half oktober, toen de economische crisis echt bekend werd bij het grote publiek", zegt Luc Dufresne, departementshoofd bij de Nationale Bank. Eind september, begin oktober kapseisde bank-verzekeraar Fortis, het grootste privébedrijf van het land. Dufresne: "We wezen in januari al op een toenemend aantal wanbetalingen in de consumentenkredieten. Er blijkt sinds het najaar van 2008 ook een toename van het aantal achterstallige contracten voor hypothecair krediet en ook van de achterstallige bedragen."

Consumentenkredieten

Ruim 38.400 hypothecaire leningen staan met een betalingsachterstand genoteerd, die oploopt tot 591 miljoen euro. Dat is 14 procent meer dan in september, met een achterstallig bedrag van 518 miljoen.

Marktleider Fortis Bank ziet inderdaad een lichte stijging van het aantal slechte betalers tegenover de vorige jaren, maar wijst erop dat het om een beperkt bedrag van de totale portefeuille gaat en dat de wanbetalingen nog steeds onder het niveau van 2004 liggen. Bij KBC en Dexia merken ze geen noemenswaardige stijging op.

Maar de grootste betalingsmoeilijkheden komen nog altijd voor bij de consumentenkredieten, zoals persoonlijke leningen en kredietkaarten. Het achterstallige consumptiekrediet kwam in maart uit op ruim 461.000 contracten, het hoogste aantal in bijna vier jaar, goed voor een recordbedrag van 1,34 miljard euro.

De FOD Economie maakte net gisteren bekend dat consumentenkrediet goedkoper wordt vanaf 1 juni. De wettelijke maximumtarieven voor de jaarlijkse kostenpercentages (JKP) worden dan neerwaarts bijgesteld, wat neerkomt op een daling met 0,5 tot 1,5 procent.

Aantal wanbetalers

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) reageert tevreden. "Verantwoord krediet kan de consumentenvraag doen aantrekken en de economie mee helpen herstellen." Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Jean-Marc Delizée (PS) is behoedzamer. "Het consumentenkrediet blijft een van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen in de schulden terechtkomen."

Hoeveel wanbetalers er achter het half miljoen achterstallige leningen schuilen – een persoon kan met meerdere achterstanden kampen – is nog niet bekend. Eind 2008 kwam de teller uit op ruim 344.000 wanbetalers.

Bron: De Morgen



1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Ann
apr 17, 2009 14:17

Ik vrees ervoor dat dit nog een tijdje zal doorgaan. Al die mensen die hun ontslag gekregen hebben en moeten rond komen van een uitkering zullen het steeds moeilijker krijgen om hun schulden af te betalen.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld